today-is-a-good-day
21 C
Athens

Μπετόβεν για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο από τρεις διεθνώς διακεκριμένους σολίστ

Το 2020, η επετειακή χρονιά για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), δίνει το έναυσμα για αφιερώματα στον μεγάλο συνθέτη σε όλον τον κόσμο. Τρεις διεθνώς διακεκριμένοι σολίστ, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, ο τσελίστας Μπένεντικτ Κλόκνερ, καθώς και ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε, ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις ερμηνεύοντας δύο συνθετικά κομψοτεχνήματα του Μπετόβεν σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα- 30/1, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκη- 31/1, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Βόλος- 1/2, Δημοτικό Ωδείο Βόλου).

Το ενδιαφέρον στρέφεται, στις τρεις αυτές συναυλίες, στη μουσική δωματίου του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού και σε δύο συνθετικά κομψοτεχνήματά του γραμμένα για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, το πρώτο Τρίο και το περίφημο Τρίο «Του Αρχιδούκα».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί το σημαντικότερο έργο της εποχής που ο Μπετόβεν μαθήτευσε στην Βιέννη δίπλα στον Χάυδν και έμενε στο παλάτι του ηγεμόνα Λιχνόφσκυ (1793/94), το Τρίο σε ντο ελάσσονα, έργο 1 αρ. 3. Έργο απαιτητικό, μαχητικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και ρυθμική ορμή, προάγγελος άλλων σημαντικών έργων του συνθέτη σε αυτή την τονικότητα.

Ακολουθεί στο δεύτερο μέρος το μεγαλειώδες Τρίο του Αρχιδούκα (1811), ένα από τα σπουδαιότερα έργα μουσικής δωματίου, με συμφωνική έκταση και δομή, έργο κατά βάθος λυρικό, με δεξιοτεχνικές αναλαμπές και με στοιχεία ακραίας εσωτερικότητας. Αφιερώθηκε από τον Μπετόβεν στον αληθινό του φίλο Ροδόλφο, Αρχιδούκα της Αυστρίας.

Η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει συμπράξει με πολυάριθμα συμφωνικά σύνολα και ορχήστρες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις (μεταξύ άλλων, πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς «Andrea Postacchini»-Ιταλία και «Henri Marteau»-Γερμανία). Μελέτησε βιολί με υποτροφίες διεθνών φορέων στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εκδώσει δύο δίσκους με έργα για σόλο βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο.

Ο σολίστ του τσέλου Μπένεντικτ Κλόκνερ δίνει συχνά συναυλίες με γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με μαέστρους διεθνούς φήμης (Μέτσμαχερ, Μπάρενμποϊμ, Πόππεν, Ρατλ κ.ά.), ενώ ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου έχει συμπράξει με διάσημους σολίστ (Κρέμερ, Μούττερ, Σιφ). Έχει εμφανιστεί σε συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Έχει βραβευτεί στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό «Manhattan» και του Φεστιβάλ Βερμπιέ και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Emanuel Feuermann». Από το 2014 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Κόμπλεντς. Έχει ηχογραφήσει έξι cd, που έλαβαν διθυραμβικές κριτικές, σε συνεργασία με διάσημους σολίστ, μαέστρους και συνθέτες. Σπούδασε τσέλο με υποτροφία στη Διεθνή Ακαδημία Κρόνμπεργκ.

Δεξιοτέχνης πιανίστας με μεγάλη αισθαντικότητα, ο Γερμανός Ούβε Μάτσκε έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα και φεστιβάλ της Ευρώπης και έχει συμπράξει ως σολίστ με ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντχαους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας, το αρμενικό Κουαρτέτο Komitas, καθώς και με αναγνωρισμένους σολίστ (Χούντετσεκ, Μιλάνοβα, Φελτς κ.ά.). Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Σούμαν, Σούμπερτ, Λιστ, Μούσοργκσκι και Ελλήνων συνθετών. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης και της Ακαδημίας «Φραντς Λιστ» της Βουδαπέστης. Σπουδαίο ρόλο στην πιανιστική του τέχνη έπαιξαν οι Γιάκομπ Λατάινερ και Πέτερ Σόλυμος. Δίδαξε επί σειρά ετών στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Λιστ» στη Βαϊμάρη και είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ