today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Ρουμανία: Μια νέα ζωή ξεκίνησαν τα πρόβατα που σώθηκαν από ναυάγιο

Περίπου 180 πρόβατα που σώθηκαν από το ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου, στο οποίο πνίγηκαν σχεδόν 14.000 ζώα τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησαν μια νέα ζωή σε ένα καταφύγιο κοντά στο Βουκουρέστι.

“Γεννήθηκαν για δεύτερη φορά”, σχολίασε ο Κούκι Μπαρμπουτσεάνου, ο υπεύθυνος της οργάνωσης “Διάσωση και Φροντίδα Ζώων” (Arca), που οργάνωσε τη μεταφορά τον προβάτων στην κοινότητα του Πέρις, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Τα πρόβατα γλίτωσαν όχι μόνο από το ναυάγιο αλλά και από τη σφαγή. Προορισμός του πλοίου που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν η Σαουδική Αραβία.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το πλοίο, με σημαία Παλάου, ανατράπηκε για άγνωστους ακόμη λόγους, λίγη ώρα αφότου απέπλευσε από το λιμάνι της Μίντια, στη νοτιοανατολική Ρουμανία. Τα 21 μέλη του πληρώματος σώθηκαν.

Εθελοντές της Arca αφοσιώθηκαν για πολλές ημέρες στο δύσκολο έργο: να βγάλουν με ασφάλεια όσα από τα 14.600 πρόβατα ζούσαν ακόμη και είχαν παγιδευτεί στο κύτος.

Πλέον, τα πρόβατα που σώθηκαν ως εκ θαύματος φιλοξενούνται σε έναν σύγχρονο σταύλο. Είναι όλα τους νεαρά αρσενικά, ηλικίας περίπου ενός έτους και, όταν φτάσει η άνοιξη, θα μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα στον χώρο του καταφυγίου, συντροφιά με τα πέντε άλογα, τα δύο γαϊδούρια, τους σκύλους και τις γάτες που μένουν ήδη εκεί.

Ορισμένα από τα πρόβατα βήχουν, κάποια άλλα φέρουν τραύματα στα πόδια, όμως σε γενικές γραμμές η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Κάποια από αυτά ίσως δοθούν αργότερα για υιοθεσία.

Περίπου τρεις μήνες μετά το ναυάγιο, το πλοίο παραμένει ακόμη γερμένο στο πλάι, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον προβλήτα. Τα νεκρά πρόβατα δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί.

Η τύχη των προβάτων συγκίνησε την κοινή γνώμη στη Ρουμανία και πολλοί ήταν εκείνοι που δώρισαν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τη φιλοξενία τους στο καταφύγιο που ανέρχεται στα 5.000 ευρώ τον μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ