today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Βρετανία: Τέσσερις υποψήφιοι έμειναν στον αγώνα για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος

Με τέσσερις υποψήφιους συνεχίζεται ο αγώνας για τη διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, καθώς η μία εκ των υποψηφίων, βουλευτής Τζες Φίλιπς, ανακοίνωσε την αποχώρησή της, υποστηρίζοντας ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν θα καταφέρει να ενώσει το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους, ενισχύθηκε σήμερα η βουλευτής Λίζα Νάντι, καθώς κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη μίας από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, της GMB, πλησιάζοντας τον στόχο να μπει στο τελικό ψηφοδέλτιο.

Η Τζες Φίλιπς ανακοίνωσε την αποχώρησή της, αναρτώντας ένα βίντεο στο twitter και με μία ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι το Εργατικό κόμμα πρέπει να διαλέξει έναν υποψήφιο που θα ενώσει όλες τις πλευρές του και θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές, και ότι αυτό το πρόσωπο δεν είναι η ίδια, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο, σε όσους την στήριξαν υποσχέθηκε ότι η φωνή τους θα εξακολουθεί να ακούγεται, καθώς υπάρχει ρόλος για όλους σε ό,τι αφορά την αλλαγή στο κόμμα και στη χώρα.

Οι συνυποψήφιες, Λίζα Νάντι και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση αποχώρησης. Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov, η αποχώρηση αναμένεται να ευνοήσει τον μοναδικό άνδρα υποψήφιο του αγώνα, σκιώδη υπουργό για το Brexit, Κιέρ Στάρμερ – ο οποίος εξασφάλισε ήδη θέση στο ψηφοδέλτιο – στις ψήφους πρώτης επιλογής που θα συγκεντρώσει από τις εκλογές.

Έτσι εκτιμά ότι στον πρώτο γύρο καταμέτρησης ο Κιέρ Στάρμερ θα συγκεντρώσει το 53% των ψήφων, η σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, το 33%, η Λίζα Νάντι 10%, και η Εμιλι Θόρνμπερι το 4%, εάν καταφέρει να μπει στο ψηφοδέλτιο.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το πιθανότερο είναι πως θα είναι τελικά αγώνας τριών, καθώς η Έμιλι Θορνμπερι, δεν έχει την υποστήριξη των μεγάλων εργατικών ενώσεων και παλεύει να συγκεντρώσει τη στήριξη των 33 τοπικών οργανώσεων, όπως απαιτείται από τους κανόνες του κόμματος προκειμένου να εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι τη συμμετοχή στις εκλογές από τα εγγεγραμμένα μέλη.

Αντίθετα, η στήριξη της εργατικής ένωσης GMB, με περισσότερα από 600.000 μέλη, στην Λίζα Νάντι (και στην ‘Αντζελα Ρέινερ στην αντιπροεδρία), σημαίνει ότι θα χρειαστεί υποστήριξη από μία ακόμη ένωση ή από μία οργάνωση, που πρόσκειται στους Εργατικούς. Ήδη έχει την υποστήριξη της εργατικής ένωσης ΝUM, και δεν θεωρείται δύσκολο να καταφέρει τον στόχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ