Ένα Παραμύθι Στις Ειδήσεις Των 9 – Το παιδικό βιβλίο του Γ.Πολίτη

206

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, η παρουσίαση του πρώτου παιδικού παραμυθιού του Γιάννη Πολίτη, με τίτλο «Ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9» από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι δημοσιογράφοι παρουσιάστριες των κεντρικών δελτίων Σία Κοσιώνη, Νίκη Λυμπεράκη, Μαρία Σαράφογλου και η πρόεδρος της ΔΕΡΑ Νίκη Αραμπατζή.

Η αφήγηση του παραμυθιού θα γίνει από τον Ηλία Λογοθέτη και την Μαρία Ζαχαρή.

Ο Γιάννης Πολίτης, στο πρώτο του παιδικό παραμύθι περιγράφει μέσα από μια βιωματική ιστορία την μαγεία της ενημέρωσης μαζί με την καλή νεράιδα παραμυθιού Αναστασία Λιάπη.

«Με αυτό το βιβλίο θέλω να καταδείξω ότι η πληροφορία είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο σε όλες τις εποχές υπήρχε. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει δομή στην κοινωνία», τόνισε ο Γιάννης Πολίτης μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» του 9,84.

«Είναι ένα παιδικό μου βίωμα. Επειδή μεγάλωσα σε ένα νησί που τότε δεν είχε φως, νερό, τηλέφωνο. Άρα έχω βιώματα που έχει ο σημερινός 75άρης. Τί παρακολουθούσα λοιπόν από παιδάκι; Ήμουν περίεργο παιδί που μετέδιδε τα νέα του χωρίου και το πρωί πήγαινα στο σχολείο και με έλεγε ο δάσκαλος “εφημερίδα”. Έτσι μου κόλλησε να γίνω Δημοσιογράφος. Εκεί λοιπόν ερχόταν ο πραματευτής. Ο πραματευτής είναι αυτός που έφτιαχνε τις προίκες των κοριτσιών. Έκανε έναν κύκλο σε κάθε χωριό, κάθε τρεις μήνες, κάθε δυο μήνες, ήξερε τις κάθε φαμίλιας τα βάσανα, πόσες κόρες έχει, πότε θα τις παντρέψει και έπρεπε τα κορίτσια τότε για να παντρευτούν να έχουν δώδεκα σεντόνια, δώδεκα μαξιλαροθήκες, δώδεκα μεσοφόρια, τις ντουζίνες που λέγαμε.

Αυτός λοιπόν, τις Κυριακές μετά την εκκλησία, ξεδίπλωνε την πραμάτεια του στην πλατεία και για να προσεγγίσει τον κόσμο έλεγε ωραίες ιστορίες. Μετέδιδε ειδήσεις από το ένα χωριό στο άλλο. Ποιος παντρεύτηκε, ποιος χώρισε, ποιος πέθανε, ποια κλέφτηκε… Τα έλεγε δε, με πολύ ωραίο τρόπο.

Αυτός της παιδικής μου αντίληψης ήταν ο δημοσιογράφος της εποχής, γιατί- κι αυτό θέλω να καταδείξω με το βιβλίο- η πληροφορία είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο σε όλες τις εποχές υπήρχε. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει δομή στην κοινωνία. Ποιος μεταφέρει κάθε φορά την πληροφορία, είναι ανάλογα με τις συνθήκες. Τότε ο πραματευτής, σήμερα ο Δημοσιογράφος στις ειδήσεις των 9.

Έχω αμφιβολία εάν είναι αμιγώς παιδικό το παραμύθι… Έχει μέσα δύο παιδικές ανατροπές, τι οποίες μου τις έκανε η παραμυθού, είναι μια υπέροχη παραμυθού η Αναστασία Λιάπη, κι έγραψα την ιστορία, αυτή την αφηγούμαι κάθε χρόνο στους φοιτητές μου. Ήμουν σε ένα συνέδριο τον Σεπτέμβρη στο Ναύπλιο και την είπα την ιστορία και στο τέλος λέω, “εάν σας φαίνεται για παιδικό παραμύθι, εγώ την έχω ζήσει”…Λέω παιδικό παραμύθι κι έτσι ξεκίνησε η ιδέα κι έγραφα πάνω στο πάνελ του συνεδρίου που ήμουν δύο μέρες, που συντόνιζα. Την έγραψα την ιστορία και λέω “είναι παιδικό αυτό που έγραψα ή είναι ένα μικρό μυθιστόρημα;”. Το στέλνω στην παραμυθού Αναστασία Λιάπη και μου έκανε δύο ανατροπές εξαιρετικές για να το κάνει παιδικό. Με μια μαγική μανδήλα έκανε πλούσιο τον πραματευτή, άρα έπαψε να λέει ιστορίες γιατί έβγαζε πολλά λεφτά κι έτσι μελαγχόλησε το χωριό και κατέρρευσε η κοινωνία, όταν αυτός έπαψε να αφηγείται ιστορίες. Δεν είχαν τί να πουν στο ποτάμι που έπλεναν τα ρούχα, δεν είχαν τί να πουν οι άντρες στο καφενείο.

Άρα το πρώτο μήνυμα είναι η αξία της πληροφορίας διαχρονικάΤο δεύτερο μήνυμα – που έτσι κλείνει το βιβλίο για τα παιδιά- είναι ότι σήμερα δεν είναι ένας ο πραματευτής. Ας διαλέξει λοιπόν σήμερα ο πολίτης όποιον Δημοσιογράφο θέλει να τον ενημερώνει. Αυτή η ισοπέδωση που υπάρχει στη δημοσιογραφία που μπαίνουν αυτοί μέσα στο σπίτι μας με το “έτσι θέλω” και μας “χαλάνε τη ζωή”… εκείνοι μας επιλέγουν κι ας επιλέξουν όποιον θέλουν.

Το νέο παιδικό βιβλίο του Γιάννη Πολίτη θα παρουσιαστεί στις 25 Ιανουαρίου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος), στις 7 το απόγευμα. Το βιβλίο θα προλογίσουν οι παρουσιάστριες δελτίων ειδήσεων Σία Κοσιώνη, Νίκη Λυμπεράκη και Μαρία Σαράφογλου μαζί με την πρόεδρο του Αθήνα 9.84 Νίκη Αραμπατζή. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή.

Την εκδήλωση συντονίζει η Μαρία Χούκλη.