today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες

Η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής είναι το μεγάλο στοίχημα τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς ώστε να λυθεί και το ζήτημα του μηδενικού ρίσκου στις εγγυήσεις του Δημόσιου. Σε ότι αφορά τα επόμενα, μετά Ηρακλή, βήματα σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογραφικό γεύμα, ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία ωστόσο δεν είναι της παρούσης, όπως άφησε να εννοηθεί, ενώ δεν τίθεται θέμα αναβαλλόμενης φορολογίας στην παρούσα φάση.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπε, είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις, που τόσο χρειάζεται η χώρα για να επανέλθει στην κανονικότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την Κεφαλαιαγορά – ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση – θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ερωτηθείς για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ήταν καθησυχαστικός, ενώ υπογράμμισε ότι ο κλάδος δεν μπορεί να κινείται με βάση όσα συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό όπως είπε είναι οι αργές ταχύτητες της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες, να ελαχιστοποιηθεί το κόστος με λιγότερες συναλλαγές στα υποκαταστήματα, να αναχρηματοδοτηθούν τα υφιστάμενα δάνεια – είναι απαραίτητο να υπάρξουν ευκολότερες διαδικασίες να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ