today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κ. Πιερρακάκης: Στο τέλος του 2020 η δημοπράτηση του 5G

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του Δημητρίου Βαρουτά στη θέση του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αρμόδιου για τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Υπέρ του νέου διορισμού, τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών, όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 που διευκρίνισαν το καθένα πως η ψήφος τους σχετίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης που καλούνται να εφαρμόσουν και όχι με τα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα τα κόμματα εξήραν το πλούσιο βιογραφικό του καθηγ. Βαρουτά, ωστόσο όμως, υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις για την επίδραση στην υγεία από την ανάπτυξη των δικτύων 5G (κεραίες κινητής), για το ρόλο του κράτους στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των δικτύων, τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης και τις επενδύσεις για την ανάπτυξή του, καθώς και ερωτήσεις για τις χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα, και τις αυξημένες χρεώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως στο τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G, επισημαίνοντας πως το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε οτι η η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες, να δει ποια θα είναι η φιλοσοφία του και η κατεύθυνση που θα δίνει, ώστε να λάβει αποφάσεις. “Το 5G, όπως και το 4G, σπάει σε δύο κομμάτια, στα συστήματα πυρήνα και στα συστήματα κεραιών. Σε αυτά τα δύο, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει μόνο ευρωπαϊκούς προμηθευτές στα συστήματα τέταρτης γενιάς, που εάν θέλετε, είναι και η πιο κρίσιμη υποδομή. Στα συστήματα κεραιών υπάρχουν και μη ευρωπαϊκοί προμηθευτές σε δύο από τις τρεις εταιρείες”. Από την πλευρά του, ο κος Βαρουτάς τόνισε πως η ανάπτυξη του 5G είναι μία προτεραιότητα που πρέπει να προχωρήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα ηλεκτρομαγνητικής επικινδυνότητας, σημείωσε πως “πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα. H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο “πυκνή” είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα έχει και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Σημειώνω εδώ, ότι θα πρέπει να κοινοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη λογική στο ευρύ κοινό, στον καταναλωτή” ειπε ο κος Βαρουτάς.

Σημείωσε επίσης, πως η ΕΕΤΤ δεν επεμβαίνει στα θέματα των προμηθειών, αφού δεν είναι αρμοδιότητά της, λέγοντας πως οι πάροχοι κάνουν τις προμήθειες τους.

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια και τις τιμές, το αν είναι αργό το διαδίκτυο και αν είναι και ακριβό, τόνισε πως η Ε.Ε.Τ.Τ. πρέπει να παρέμβει στο να συλλέγει ακριβώς και συστηματικά τα στοιχεία, να βλέπει και να παρακολουθεί την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο παρατηρητήριο τιμών, το οποίο και “θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου και να προφυλαχθεί ο καταναλωτής”.

“Το συνδυασμένο πακέτο” πρόσθεσε ο κος Βαρουτάς, καθορίζει την αγορά, και θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ