today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το κολάρο του Ιούδα – Γράφει Μαρία Δημητρίου

Οι καμήλες είναι ζώα που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα , ήταν αυτές που μαζί με τους μάγους ακολουθούσαν το αστέρι και έφεραν τα δώρα στο νεογέννητο Χριστό. Αγαπημένες φιγούρες που πλαισιώνουν τη φάτνη κάθε χρόνο κάτω από το χριστουγέννιατικο δέντρο.

Στην Αυστραλία όμως, που δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό από τις φονικές πυρκαγιές που καταστρέφουν στο πέρασμα τους ανθρώπινες ζωές μαζί με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, οι καμήλες έχουν επικηρυχθεί.
Στην ήπειρο όπου υπολογίζεται ότι ένα σχεδόν δισεκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους , οι καμήλες θεωρούνται ζώα εχθρικά για τον άνθρωπο γι αυτό και πρέπει να θανατωθούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Australian η χώρα πήρε την απόφαση να θανατώσει 10.000 καμήλες και να περιορίσει με αυτό τον τρόπο την αύξηση τους, επειδή οι καμήλες έχουν την τάση από τη φύση τους να καταναλώνουν πολύ νερό. Τι πιο φυσικό όμως για ένα ζώο που πρέπει να ζει σε συνθήκες ερήμου να αποθηκεύει το νερό για να το χρησιμοποιεί όταν το έχει ανάγκη. Αυτό όμως το φυσικό χαρακτηριστικό του έγινε η αιτία της στοχοποίησης του.

Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να ζει σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, σε αυτή την περιπτώση άνθρωποι και ζώα έρχονται σε αντίθεση. Οι αυξανόμενοι ρυθμοί στις γεννήσεις των καμηλών έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί. Οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι οι καμήλες στην προσπάθεια τους να ξεδιψάσουν εισβάλλουν στα σπίτια τους και ψάχνουν νερό ακόμα και στα κλιματιστικά τους με συνέπεια εκείνοι να αποφεύγουν να τα λειτουργούν παρά την αφόρητη ζέστη.
Οι καταγγελίες δεν αφορούν όμως μόνο το νερό αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται είτε από τα κουφάρια των συγκεκριμένων ζώων είτε από το μεθάνιο που αποβάλλουν . Για τους πιο πάνω λόγους αποφασίστηκε να θανατωθούν 10.000 καμήλες . Πως θα γίνει αυτό; Δι αέρος. Επαγγελματίες σκοπευτές που βρίσκονται σε ελικόπτερα επιτίθενται στις αγέλες των καμήλων και τις πυροβολούν.
Η πρακτική αυτή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις . Σίγουρα θα υπάρχει άλλος τρόπος, πρέπει να υπάρχει άλλος τρόπος από το να σκοτώνουμε ζώα που δεν απειλούν άμεσα τη ζωή μας.

Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα φιλμάκι που ονομάζεται “ Το κολάρο του Ιούδα ”. Στην ταινία μικρού μήκους, παρουσιάζεται μια πρακτική που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία για την εξόντωση των καμήλων και τον έλεγχο του πληθυσμού τους.

Ένας σκοπευτής πυροβολεί μια καμήλα μόνο που η σφαίρα δεν έχει σκοπό να τη σκοτώσει αλλά να την υπνωτίσει. Στη συνέχεια της περνάει στο λαιμό ένα κολάρο που εμπεριέχει gps και την αφήνει ελεύθερη μαζί με το μικρό καταδότη που κουβάλει πάνω της. Η καμήλα ως ζώο κοινωνικό και ομαδικό αναζητά να βρει και άλλες καμήλες για να βαδίζουν παρέα. Σύντομα όμως φτάνει ένα ελικόπτερο που έχει εντοπίσει την αγέλη από το μηχάνημα εντοπισμού που κουβαλάει επάνω της η καμήλα. Το ελικόπτερο είναι γεμάτο σκοπευτές που πυροβολούν και σκοτώνουν όλες τις καμήλες, εκτός από την καμήλα – οδηγό η οποία τρομαγμένη ψάχνει να βρει μια καινούργια αγέλη για να ενσωματωθεί, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές.
Στο τέλος του φιλμ η καμήλα – οδηγός συνειδητοποιεί ότι εκείνη είναι η αιτία που οι άλλες καμήλες σκοτώνονται και επιλέγει να πορευτεί μόνη της για να μη σπείρει άλλο όλεθρο και αφανισμό στη φυλή της.

Ένα φιλμάκι χωρίς λόγια που λέει τόσα πολλά . Σε δεύτερη ανάγνωση στη θέση της καμήλας μπορεί να αναγνωρίσεις ανθρώπους που πιστεύουν ότι κουβαλούν μαζί τους μια βαριά κατάρα που φέρνει την καταστροφή όπου κι αν πάνε και κάνουν κακό στους γύρω τους . Είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να πορευτούν μόνοι τους στη ζωή για να σταματήσουν να προκαλούν πόνο στους άλλους .

Σ’ έναν κόσμο που το παράλογο επικρατεί και οριοθετεί τη ζωή μας, η αναζήτηση μιας λύσης που δε θα πληγώνει την ίδια τη φύση θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο .
Σε μια φλεγόμενη ήπειρο που δεν μπορεί ακόμα να μετρήσει τις πληγές της γιατί δεν έχουν καλά καλά προσμετρηθεί και δεν έχουν ακόμα πάρει την οριστική τους μορφή το να πυροβολούν την ίδια τη φύση είναι σχήμα οξύμωρο. Πάντα θα υπάρχει ένας άλλος τρόπος .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ