today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΝΑΤΟ: Αξιόπιστη η εκδοχή της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing από ιρανικό πύραυλο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει “κανένας λόγος να μην πιστέψει” τις πληροφορίες διαφόρων δυτικών χωρών, σύμφωνα με τις οποίες η συντριβή ενός ουκρανικού Μπόινγκ μπορεί να οφείλεται σε κατά λάθος ρίψη ιρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

“Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληροφορίες μας αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαμε σε διάφορες πρωτεύουσες των συμμάχων του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Οι χώρες αυτές “εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα”, πρόσθεσε.

Το Λονδίνο και η Οτάβα βεβαιώνουν ότι η πτήση PS752 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών καταρρίφθηκε αναμφίβολα από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος. Και η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ανάγκη “ενδελεχούς έρευνας, της διακρίβωσης όλων των γεγονότων” και τη σημασία “μιας πλήρους συνεργασίας εκ μέρους των Ιρανών σε μια τέτοια έρευνα”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στην έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Η αεροπορική τραγωδία με 176 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ιρανο-Καναδοί αλλά και Αφγανοί, Βρετανοί, Σουηδοί και Ουκρανοί, σημειώθηκε την Τετάρτη, μερικές ώρες μετά τις ρίψεις πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ