today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Η γεωστρατηγική ενδυνάμωση της Ελλάδας μέσω του αγωγού East Med

Επίδειξης πυγμής από την Αθήνα στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, αποτελεί η χθεσινή συμφωνία της Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ για τον αγωγό του φυσικού αερίου Eastmed ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί και σε εναλλακτικό  ενεργειακό «πνεύμονα» της Ευρώπης.

Του Κώστα Πασίση

Υπο φυσιολογικές συνθήκες το μεγάλο και φιλόδοξο  έργο, προϋπολογισμού περίπου 5 δις ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 2025, ενώ έχει και την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με  πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το εν λόγω project αποτελεί και μια νέα διπλωματική νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, καθώς προστίθεται αλλά ένας κρίσιμος «κρίκος» στη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.

Αυτό προκύπτει και από τη σπασμωδική  αντίδραση του τούρκου  αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε φανερά εκνευρισμένος: «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε».

Ωστόσο, η διπλωματική αυτή νίκη της Ελλάδος δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς και στοχευμένων κινήσεων, που ξεκίνησαν επι κυβέρνησης Σαμαρά η οποία αξιοποίησε στο έπακρο τη  «μαύρη τρύπα», που δημιουργήθηκε  στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι αρχικά ο αγωγός ήταν να περάσει από το έδαφος της Τουρκίας, λόγω χαμηλότερου οικονομικού κόστους.

Όπως επισημαίνεται ο αγωγός Easmed στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία, όπου και θα καταλήγει, αποτελεί και το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή υπογραφείσα διακρατική συμφωνία, καθώς στις 4-5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Γαλλίας η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, ενώ ειδικά κλιμάκια από Ελλάδα και Αίγυπτο έχουν προγραμματίσει συνάντηση για τις 8 Ιανουαρίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.

Το παιχνίδι, πλέον στη Μεσόγαιο έχει «ανάψει» για τα καλά και ο αγωγός eastmed είναι μεγάλο «αγκάθι» για την Τουρκία και κοινή είναι η διαπίστωση ότι η γειτονική χώρα θα προσπαθήσει να απαντήσει. Ωστόσο η Ελλάδα έδειξε και τα δικά της …δόντια.

Η χώρα επιθυμεί την ειρήνη και την καλή γειτονία, υπο την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου.

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ημέρες των εορτών, όπου μετέβη στην ακριτική Κάσο. Η παρουσία μου συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα  δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον Ταγιπ Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ