today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Οι πολιτικοί συσχετισμοί και ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Την Φώφη Γεννηματά «κύκλωσε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «πακέτο» της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ταυτόχρονη αλλαγή του εκλογικού νόμου, δυο κορυφαία θέματα, με ζητούμενο την ευρεία συναίνεση, που παραμένει ερωτηματικό.

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι είναι πολύ κοντά στην απόφαση του. Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι είναι πλέον περιορισμένοι και η τελική επιλογή, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ και τροχοδρομηθούν στην τελική ευθεία τα προαναφερθέντα θέματα.

Τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι «το πρόσωπο αποτελεί πλέον  δευτερεύων ζήτημα! Πρωτεύων είναι να βγει η πολιτική …εξίσωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί».

Η συγκεκριμένη αναφορά βέβαια προκαλεί εύλογες απορίες και  παραπέμπει σε «γρίφο» και σκηνικό διαπραγμάτευσης με το ΚΙΝΑΛ, κάτι που το Μαξίμου επίσημα τουλάχιστον δεν αποδέχεται.

Οι καλά μελετημένες κινήσεις Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα «ξεκόλλησαν» από την αδράνεια την Φώφη Γεννηματά η οποία δήλωσε με τη σειρά της ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κανένα πρόσωπο, προερχόμενο από τη ΝΔ.

Βουλευτές της ΝΔ ερμηνεύοντας τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Φώφη Γεννηματά να είναι έτοιμη για διάλογο με τον Πρωθυπουργό και η δήλωση της να είναι ένας πολιτικός ελιγμός…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως …αιφνιδίασε και με το θέμα της εσπευσμένης αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς οι κυβερνητικές διαρροές μέχρι τώρα ήταν να γινεί η κατάθεση του, προς το τέλος της βουλευτικής συνόδου.

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Πρωτοχρονιάς ο Πρωθυπουργός  αναφέρθηκε  στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου μιλώντας για την καθιέρωση ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Η κυβερνητική πρόταση είναι ο νέος εκλογικός νόμος, που θα καταργεί την απλή αναλογική, να δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, με ένα ποσοστό της τάξεως του 38 έως 40%.

Να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα με τους δημοσιογράφους είπε  ότι «η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ».

Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όπως είχε γίνει με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων και εκτίμησε ότι «δεν θεωρεί ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά αν χρειαστεί θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Συνοπτικά η πρότασή του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει: κατάργηση του  bonus των 50 εδρών, καθώς αυτό  οδηγεί όπως τονίζεται  σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Στο Μαξίμου πάντως, τα σχέδια «επι χάρτου» είναι πολλά καθώς το γαλάζιο επιτελείο γνωρίζει ότι η πολιτική συνεννόηση- πλην των εθνικών θεμάτων- είναι δύσκολη υπόθεση.

Για το λόγο αυτό, το επικρατέστερο σενάριο, που δεν ομολογείται, αλλά παίζει με πολλές πιθανότητες επαλήθευσης είναι τελικά, η κυβέρνηση να ψηφίσει το δικό της εκλογικό νόμο και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις ψήφους που ορίζει το Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ