today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Θετικά μηνύματα από το 2020 για τις ναυλαγορές

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τις ναυλαγορές κατά το 2020. Στα φορτηγά η εικόνα αναμένεται καλύτερη από ότι το 2019, όμως η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στα δεξαμενόπλοια οι ναύλοι αναμένεται να κινηθούν περισσότερο ανοδικά, καθώς το βιβλίο παραγγελιών για νέα πλοία στο νερό είναι σχετικά μικρό, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αυξάνονται και μια νέα κατάσταση φέρνει στην αγορά το ΙΜΟ 2020, που σημαίνει ουσιαστικά μείωση της προσφοράς για ένα διάστημα.
Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Fearnleys, το ζωτικό σημείο είναι τι θα κάνει η κινεζική οικονομία. Όπως σημειώνει, μια πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης της μεγάλης αυτής χώρας. Η μεταποίηση στην Κίνα έπιασε πάτο τον προηγούμενο χρόνο, και αναμένεται ανάκαμψη για το 2020. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να τρέξει το 2020 με ρυθμό 4% και στα ίδια επίπεδα αναμένεται και η ζήτηση για χύδην ξηρό φορτίο, αλλά με μία έντονη μεταβλητότητα στη διάρκεια του χρόνου.
Οι πλοιοκτήτες δεξαμενόπλοιων εισέρχονται σε μία θετική περίοδο, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation (TEN), Νίκος Τσάκος, μιλώντας σε συνέδριο της Nordea Bank.
«Μερικές φορές η αγορά μοιάζει με το γάμο, που έχει σύντομες περιόδους ευτυχίας και πολλή μιζέρια. Εμείς είμαστε τώρα στην περίοδο της ευδαιμονίας, εάν δουλέψουμε σκληρά».
Επισημαίνεται ότι, σχεδόν δύο μήνες πριν, οι ναύλοι στα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια είχαν ξεπεράσει τα 100.000 δολ. την ημέρα, λόγω των γεγονότων στον Κόλπο, αλλά και της ένταξης των δεξαμενόπλοιων της Cosco στη μαύρη λίστα από την πλευρά του προέδρου Τραμπ.
Στη συνέχεια, βέβαια, η αγορά ηρέμησε και πάλι και οι ναύλοι υποχώρησαν στα επίπεδα των 60.000 δολ. την ημέρα, ωστόσο από τα μέσα Νοεμβρίου άρχισε και πάλι μια ανοδική κίνησή τους, για να φτάσουν σε κάποιες γραμμές ξανά κοντά στα 100.000 δολ. στη σποτ αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ