today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μητροπολίτης Κηφισίας: Ας γίνουμε όλοι άνθρωποι πιο ταπεινοί

«Τούτα τα Χριστούγεννα δεν μοιάζουν αλλοιώτικα από τα προηγούμενα. Ο γιορταστικός περίγυρος είναι ο ίδιος, η εγκόσμια τρυφή που τον συνοδεύει απαράλλακτη, η κινητικότητα της αγοράς και της επικοινωνίας αμείωτη. Κι όμως, όλα αυτά δεν φαίνεται να διασκεδάζουν τις ανησυχίες μας για την εσωτερική μας κατάσταση, για την διαπλοκή της κακίας, για τα τεκταινόμενα. Το γλυκό φως της Βηθλεέμ καίει αμυδρά, μην μπορώντας να διαλύσει τα σκοτάδια των ψυχών. Μια αδιόρατη αχλύς μας περιβάλλει και κρύβει από τα μάτια μας τον ελεύθερο ορίζοντα. Οι καρδιές σφίγγονται καθώς τα προβλήματα της ζωής μας πολλαπλασιάζονται. Μια παγκόσμια ηθική παρακμή και σήψη φαίνεται να μας εγγίζει», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος.

Και συνεχίζει: «Τούτα τα Χριστούγεννα ας προσευχηθούμε δυνατά για την ενότητα του κόσμου, για την αγάπη όλων των ανθρώπων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βάναυσα καταπατούνται, για τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα, την ανηθικότητα, τις διακρίσεις, που μάχονται την ευσπλαχνία, για την αποδοχή του ”άλλου”, για την ειρήνευση των συνειδήσεων. Ας προσευχηθούμε για τους δυνατούς αυτού του κόσμου, για την ανάγκη παραδειγμάτων για τους νέους, για την διάσωση της ανθρωπιάς μέσα μας».

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Τούτα τα Χριστούγεννα ας προετοιμασθούμε καλύτερα για την ανθρώπινη αλληλεγγύη, για την καταξίωση του προσώπου, για την καταπολέμηση της βίας και του εγκλήματος, για την εξάλειψη των ναρκωτικών, της μοναξιάς και της απελπισίας. Ας θυμηθούμε τους καταφρονεμένους, τους περιθωριακούς, τους μικρούς αδελφούς του Χριστού. Ας πάρουμε επάνω μας τις ευθύνες που μας ανήκουν για τη διολίσθηση του κόσμου μας στον ατομισμό, τη χρησιμοθηρία, το συμφέρον. Ας αναλογισθούμε τι καλό μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε. Χωρίς όλα αυτά στη θύμησή μας και στην έγνοια μας Χριστούγεννα δεν νοούνται.

Τούτα τα Χριστούγεννα ας γίνουμε όλοι άνθρωποι πιο ταπεινοί, πιο ευεργετικοί, πιο οικτίρμονες. Ας θυμηθούμε πως ο Χριστός γεννήθηκε ταπεινός, για να μας υψώσει, τέλειος Θεός, για να μας θεώσει, όμοιος με εμάς άνθρωπος, για να μας σώσει, Θεάνθρωπος, για να μας τιμήσει. Κι ας μετρήσουμε το δικό μας αντάλλαγμα στη δική του ”κένωση”. Τη θέλησή μας να Τον αφήσουμε να μας μεταμορφώσει, να μας χαρίσει την καλή αλλοίωση. ”Ο εφ’ άπαξ γεννηθείς αεί γεννάται τοις θέλουσι”. Αφήστε τον Χριστό να γεννηθεί και μέσα σας, για να σας αναγεννήσει άφθαρτους, αδιάφθορους, καθαρούς, τίμιους, συνεπείς, αγίους. Για να σας χαρίσει ελπίδα, φως, παρηγοριά. Τα έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ