today-is-a-good-day
17 C
Athens

Κίνα: Δεν θα επιτρέψουμε την ανάμιξη ξένων δυνάμεων σε Χονγκ Κονγκ και Μακάο

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στις κινεζικές περιοχές με ειδικό καθεστώς, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, καθώς παραβρέθηκε στην ορκωμοσία της νέας, φίλα προσκείμενης στο Πεκίνο, κυβέρνησης σε αυτή τη μητρόπολη των τυχερών παιχνιδιών.

Ο Σι, μιλώντας σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο από την παράδοση του Μακάο σε κινεζική κυριαρχία, επαίνεσε την πρώην πορτογαλική αποικία για τον πατριωτισμό και την πίστη της αλλά δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στους έξι μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

«Πρέπει να τονίσω ότι, μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στη μητέρα πατρίδα, η διαχείριση των υποθέσεων αυτών των δύο Ειδικών Διοικητικών Περιοχών είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Κίνας, όχι ξένων δυνάμεων», δήλωσε ο Σι. «Δεν επιτρέπουμε σε καμία ξένη δύναμη να παρεμβαίνει».

Το Μακάο επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία στις 20 Δεκεμβρίου του 1999, με το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που στόχο είχε να διασφαλίσει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας, βάσει του οποίου κυβερνάται και το Χονγκ Κονγκ.

Ενώ οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται απέναντι από το Μακάο, στην άλλη άκρη του κόλπου στον οποίο εκβάλει ο ποταμός Περλ, είναι εξοργισμένοι με αυτό που θεωρούν περιστολή των ελευθεριών τους από το Πεκίνο, οι αντιδράσεις στο Μακάο είναι λίγες.

Το Πεκίνο αρνείται ότι υπονόμευσε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τις ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι ανακινούν προβλήματα στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο Σι, φορώντας μαύρο κοστούμι, όρκισε τον νέο κυβερνήτη του Μακάο Χο Ιάτ-σενγκ και την κυβέρνησή του, που θα ασκήσουν την εξουσία στην περιοχή –ένα σύμπλεγμα αρκετών νησιών– την επόμενη 5ετία. Ο Χο επελέγη από μια φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο επιτροπή σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή της εκλογής του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σι ενθάρρυνε τη διαφοροποίηση της οικονομίας του Μακάο, που βασίζεται ιδιαίτερα στα καζίνο που βρίσκονται εκεί, καλώντας τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιούργησε η περιφερειακή επενδυτική ζώνη γνωστή η Ευρύτερη Περιοχή του Κόλπου. Τόνισε επίσης την περαιτέρω ενοποίηση με την ηπειρωτική Κίνα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα.

«ΑΚΡΑΔΑΝΤΗ» ΒΟΥΛΗΣΗ

Αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ανέμεναν το Πεκίνο να ανταμείψει το Μακάο για την πίστη του –σε αντίθεση με τις αντιδράσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ– με μέτρα, όπως ένα νέο χρηματιστήριο με νόμισμα αναφοράς το γιουάν.

Ο Σι δήλωσε ο πατριωτισμός του Μακάο είναι ο «πιο σημαντικός λόγος» για την επιτυχία του «μοντέλου διακυβέρνησης μια χώρα, δύο συστήματα». Δήλωσε ότι η Κίνα θα μείνει αμετακίνητη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της.

«Η βούληση της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού για να προστατευθεί η εθνική κυριαρχία, η ασφάλεια και το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι ακράδαντη», δήλωσε ο Σι. «Η πορεία προς το να ξανανιώσει το κινεζικό έθνος είναι ασταμάτητη».

Το Μακάο, με πληθυσμό 620.000 κατοίκων, στολίστηκε για την επέτειο με σημαίες και κόκκινα πανό που αναρτήθηκαν σε σχολεία, κτίρια γραφείων αλλά και κατά μήκος των δρόμων. Τα μέτρα ασφαλείας και οι συνοριακοί έλεγχοι είναι αυστηροί για την τριήμερη επίσκεψη του Σι, που ολοκληρώνεται σήμερα, προκειμένου να μην υπάρξουν αντικυβερνητικές εκδηλώσεις όπως στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ