today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης στη Bild: Η ακτοφυλακή μας δεν είναι γραφείο ταξιδίων!

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιεύει η BILD am Sonntag με τίτλο «Ή ακτοφυλακή μας δεν είναι γραφείο ταξιδίων’». Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer, Liana Spyropoulou και Daniel Biskup (φωτογράφο).

Εισαγωγικά αναφέρονται τα εξής:

Η προσφυγική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του: Ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, η οποία συνεχώς κλιμακώνεται.

Στη συνέντευξη με την BILD am Sonntag λέει γιατί τον εξοργίζει η κριτική στις καταστροφικές συνθήκες στη Λέσβο – και γιατί η Γερμανία θα έπρεπε να παίρνει απευθείας από τα νησιά πρόσφυγες.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Κύριε Πρωθυπουργέ, μόλις ήλθαμε από τη Λέσβο, όπου χιλιάδες προσφυγόπουλα έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο κρύο. Γιατί δεν κάνετε κάτι γι’ αυτή τη ντροπή;

Κάνουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες όμως ζήσαμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο. Δυστυχώς, έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας – που επί δυόμισι σχεδόν χρόνια λειτούργησε πολύ καλά – αυτή τη στιγμή δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία. Έχω τονίσει με σαφήνεια ότι εμείς ως Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

 Αλλά για μια ακόμα φορά ρωτώ: Τι κάνετε για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά  νησιά μέσα στο κρύο και στη λάσπη;

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αλλά επισημάναμε και με μεγάλη σαφήνεια ότι έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας. Υποδεχόμαστε καθημερινά 400-500 ανθρώπους. Η ακτοφυλακή μας διασώζει ανθρώπους καθημερινά στη θάλασσα. Κι εμείς μεταφέρουμε αλλού τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας: Κανείς δεν θέλει να ζουν άνθρωποι υπό απάνθρωπες συνθήκες – προπάντων όχι οι ευάλωτοι. Όμως, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται σε μας δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες. Και έρχονται, ξέροντας ότι δεν μπορούν να απαιτήσουν διεθνή προστασία και ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Με αυτό εννοώ ότι από ‘δω και μπρος εμείς στέλνουμε και ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές και στα δίκτυα: Όταν έρχεστε και ξέρετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, να το έχετε καταλάβει και γιατί θα σας στείλουμε πίσω. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σταλείτε πίσω.

Δηλαδή σας ενδιαφέρει ο εκφοβισμός;

Παίζει έναν ρόλο, καθόσον στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούμε να βολέψουμε ακόμα περισσότερους μετανάστες. Δεν παίζει κανένα ρόλο σε σχέση με τη φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους επί τόπου. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους φερθούμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα. Μεταφέρουμε λοιπόν ανθρώπους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, Αλλά ταυτόχρονα θέλω να πω ξεκάθαρα: Δαπανούμε τεράστιους πόρους γι’ αυτό το πρόβλημα. Και τεράστιοι ευρωπαϊκοί πόροι δαπανώνται επίσης γι’ αυτό το πρόβλημα. Αλλά είναι απαράδεκτο να πρέπει η Ελλάδα να αφήνεται μόνη της να μεριμνά γι’ αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, όπως έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κατανομή βαρών.

 Τι έγινε με τα δισεκατομμύρια που κατέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες;

Θα πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί εκείνη διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων. Διενεργούνται έρευνες για το τι ακριβώς συνέβη με τα χρήματα. Νομίζω ότι υπήρξε τεράστια κακοδιαχείριση.

Προσδοκάτε να λαμβάνει η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες απευθείας πρόσφυγες από τα νησιά;

Ναι! Η ιδέα είναι ένα μέρος από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου να πραγματοποιείται σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των προτάσεων τις οποίες έχουμε συζητήσει. Γνωρίζουμε ότι δεν συνεργάζονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία για το άσυλο. Κάποτε οι χώρες της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να συνεργαστούν. Έχουμε μια Ευρωζώνη με τις δικές της κυβερνήσεις και τη ζώνη Σένγκεν. Αλλά αν θεωρούμε τη μετανάστευση ως το σημαντικότερο πρόβλημα, θα πρέπει οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν – με την ελευθερία κυκλοφορίας των  ανθρώπων – να δεσμεύονται από κοινούς νόμους. Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Σένγκεν και να κάνεις χρήση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων κι από την άλλη να λες: Όχι, όχι, το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν με αφορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

 Πόσους πρόσφυγες πρέπει να πάρει η Γερμανία;

Δεν θέλω να μιλήσω ακόμα για αριθμούς, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Γερμανία μέχρι τώρα ήταν συνεργάσιμη. Αλλά αποτελεί την εξαίρεση. Τι είδους αλληλεγγύη λοιπόν είναι αυτή, αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα 5.000 παιδιών; Και τι θα γίνει με τις χώρες που αντιστέκονται σθεναρά; Χάθηκε ο κόσμος, αν πάρουν 100 παιδιά;

Μα δεν πρόκειται μόνο για μερικές εκατοντάδες παιδιά, αλλά τελικά για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ναι, και εδώ πρέπει να πούμε ξεκάθαρα: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες και πρέπει να στέλνονται αμέσως πίσω. Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει ξανά με την Τουρκία για τη Συμφωνία, η οποία δεν λειτουργεί.

Είναι αδιανόητο να μην έχει η Ευρώπη στο σύνολό της μια κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, αν και αυτή αποτελεί για τους πολίτες της Ευρώπης μία από τις βασικότερες προτεραιότητες.

Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Αν δεν ελέγχουμε ποιος εισέρχεται και εξέρχεται, σε τι συνίστανται οι κανόνες, τότε δεν μπορούμε να έχουμε μια ζώνη Schengen, η οποία θα μπορέσει να διατηρηθεί. Είναι αδύνατον. Αν κάποιοι θέλουν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να τους πουν ότι εισέρχονται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η Ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή γραφείο ταξιδίων. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι αποκλειστικό προνόμιο του κράτους.

Εκτός από το ζήτημα των προσφύγων, την Γερμανία εξακολουθεί να την  απασχολεί και η ελληνική κρίση χρέους. Έχει η κρίση τελειώσει πραγματικά;

Δεν πιστεύω ότι η ένδειξη για το ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει είναι η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων μας. Έχουμε ξεπληρώσει τα δάνειά μας με νέα δάνεια. Η ελληνική κρίση θα τελειώσει οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα –πράγμα που φαίνεται ότι ήδη γίνεται -, εάν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, εάν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και εάν οι πολίτες αισθανθούν πραγματικά ότι η κρίση έχει περάσει. Μιλάτε για τη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών μας. Αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικά επιτόκια. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατό πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο.

Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το αν η Γερμανία θα πάρει όλα τα χρήματα πίσω. Μπορείτε ως Πρωθυπουργός να υποσχεθείτε ότι αυτό θα συμβεί;

Τα χρήματα θα επιστραφούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος. Αλλά μπορώ επίσης να τους πω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Επειδή δεν πρέπει πια το αφήγημα να είναι για οφειλέτες εναντίον πιστωτών. Θα πρέπει να είναι ένα αφήγημα για λύσεις win-win, εταιρικές σχέσεις, επιχειρηματικές ευκαιρίες, επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για γερμανικές επιχειρήσεις – κι έχουμε μιλήσει με πολλές από αυτές. Το ζήτημα δεν είναι πλέον το πόσα χρήματα χρωστάει σε κάποιον. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η Ελλάδα, τόσο περισσότερο εξασφαλισμένο θα είναι το ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, εάν η Ελλάδα δεν αναπτυχθεί. Επομένως, η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι πλέον να επιστραφούν τα χρήματα της Γερμανίας. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου.

Αυτό είναι πρόσκληση στον γερμανικό λαό να επενδύσει στην Ελλάδα;

Είναι μια πρόσκληση σε ανθρώπους να επενδύσουν. Είναι μια πρόσκληση σε ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο σε τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση στους ανθρώπους να περάσουν το χειμώνα τους εδώ, για παράδειγμα συνταξιούχοι.

Υπάρχει μια νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Πόσο μακριά θα το πάει ο τούρκος Πρόεδρος κατά τη γνώμη σας. Ανησυχείτε για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο;

Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφέρατε τη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Η συμφωνία που υπεγράφη, αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και οι Ρώσοι συμφώνησαν με τους Αμερικανούς. Η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται πως συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο.

Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε και καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματός μας.

Η Ελλάδα ζητάει από τη Γερμανία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότερα από 370 δις. Ευρώ. Πιστεύετε πραγματικά ότι θα λάβετε αυτά τα χρήματα από τη Γερμανία; Και ποια είναι τα επόμενα βήματα για τις επανορθώσεις;

Το μοναδικό πράγμα που θα πω γι’ αυτό το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για μια αξίωση, η οποία από ελληνικής πλευράς είναι ακόμα ενεργή νομικά. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο πτυχές όσον αφορά τις επανορθώσεις. Υπάρχει μια συζήτηση περί αποζημιώσεων και υπάρχει η ιδιαιτερότητα του πολεμικού δανείου, το οποίο ήταν ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο έδωσε η Ελλάδα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου – πράγμα πολύ παράξενο. Έχει άλλες νομικές αξιώσεις από τη ‘στάνταρντ’ συζήτηση περί επανορθώσεων. Εκείνο που θα πω μόνον είναι ότι πρόκειται για ενεργή αξίωση.

Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη; Θα έπρεπε η Γερμανία να πληρώσει αυτά τα χρήματα;

Είπα ότι οι δύο κατηγορίες δεν μοιάζουν κατ’ ανάγκην όσον αφορά τις νομικές αξιώσεις και ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση με τη Γερμανία, για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

 Το „Spiegel“ αποκάλυψε πρόσφατα ένα βίντεοπου λέγεται ότι δείχνει λεγόμενα „Pushbacks“, δηλαδή έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι στέλνουν πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες.

Στις λήψεις που έδειξε το Spiegel, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για προσωπικό του ελληνικού κράτους, και σε ορισμένα σημεία παρουσιάζονται αντιφατικά γεγονότα και στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό της φερόμενης παραβίασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με κανέναν τρόπο δεν προβαίνει σε πράξεις που αντιβαίνουν στο δίκαιο.

Πέραν τούτου, με τη νέα νομοθεσία που καθιερώσαμε, επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες αξιοπρεπείς δομές ως κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να παραβλέπουμε τις διατάξεις των νόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ