today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ή Συριζοποίηση του ΚΙΝΑΛ;

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαρ. Τρικούπη είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την προεδρολογία και …έπαθλο την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το λεγόμενο νέο …ΠΑΣΟΚ.

Πριν από λίγες ημέρες στο «Κάραβελ» έγινε μια σύναξη 120 στελεχών, προερχόμενων από το βαθύ ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στρατεύθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα το ίδιο διάστημα, κυκλοφόρησε μια είδηση, ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προτείνει ως δεύτερη επιλογή, μετα τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια πληροφορία που δεν διαψεύσθηκε με «καθαρό» λόγο από την Κουμουνδούρου, ενώ  πρωτοκλασάτα στελέχη της, όπως οι κ. Βίτσας και Μπαλάφας σε τηλεοπτικά πάνελ, αρνήθηκαν να αποσαφηνίσουν τη θέση του κόμματος τους, δηλαδή τι θα πράξει, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης  καταθέσει δίκη του πρόταση για την Ηρώδου Αττικού.

Το «σκηνικό» προκάλεσε «συναγερμό» στην Χαρ. Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά απάντησε, με μια κίνηση που ανακάτεψε την προεδρική «τράπουλα». Πρότεινε και τους τρεις διατελέσαντες προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευαγ. Βενιζέλο, ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το «μπρα ντε φερ» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχει μόλις αρχίσει και πέρα από τη ανοικτή σύγκρουση και τα τηλεοπτικά σκληρά «τζαρτζαρίσματα», η μονομαχία διαθέτει και πλούσιο παρασκήνιο, καθώς το ΚΙΝΑΛ  βρίσκεται σε εσωκομματική  περιδίνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην «άλωση» του ΚΙΝΑΛ και πιθανότατα στην απορρόφηση του, ως μια νέα συνιστώσα στους «κόλπους» του.

Στο παιχνίδι εμπλέκεται και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος επιθυμεί  την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά ταυτόχρονα συνομιλεί και με την Κουμουνδούρου.

Ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη του στα ερτζιανά δήλωσε ευθαρσώς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να ήταν μια καλή λύση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετα από αυτή την παρέμβαση-έκπληξη  ξεκίνησε και το «γαϊτανάκι» της νέας προεδρολογίας- «Παπανδρεολογίας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με αναπαραγόμενα δημοσιεύματα.

Στην πραγματικότητα η φερόμενη ως υποψηφιότητα Παπανδρέου για το ύπατο αξίωμα της χώρας είναι  καμένη εν τη γενέσει της καθώς στη ΝΔ χαρακτηρίζεται και σχεδόν ως …persona non grata, αλλά και εντός ΚΙΝΑΛ, έχει πολλές αντιδράσεις, λόγω του «κατακερματισμού» του εν λόγω κόμματος.

 

Η Πασοκοποίηση φέρνει γκρίνια

Η Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι …ανέφελη υπόθεση  και για την Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η «Κίνηση των 53» και η «καθαρόαιμη» αριστερή συνιστώσα δε βλέπει με καλό μάτι τη διεύρυνση  και αντιδρά στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Ωστόσο η εν λόγω εσωκομματική τάση φοβάται επι της ουσίας, μήπως οι «νεοφερμένοι» στην Κουμουνδούρου γίνουν η πλειοψηφούσα τάση και  έχει δεσπόζουσα θέση στο νέο ηγετικό σχήμα που θα συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιφυλάξεις εκφράζει και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε κείμενο που μοίρασε προ ημερών κάνει λόγο για «προσπάθεια συγκόλλησης ομάδων και προσωπικοτήτων με διαμετρικά αντίθετες πορείες και διαφορετικές στοχεύσεις».

Ο Γιάννης Ραγκούσης στη σύναξη του Κάραβελ  είπε κάποια στιγμή ότι «αν φωνάξει κάποιος το “ΠΑΣΟΚ είναι δω..” θα γίνει χαμός στην αίθουσα». Και πράγματι, ο «χαμός» στην Κουμουνδούρου είναι σε εξέλιξη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ