today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η Κέρκυρα τιμά τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα

Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα προς τιμήν του προστάτη της Αγίου Σπυρίδωνα.

Στο νησί έχουν έρθει χιλιάδες πιστοί από όλον τον κόσμο και κυρίως από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και την Κύπρο, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, τα θαύματα του οποίου είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, παρότι γεννήθηκε στην Κύπρο, βρίσκεται στο νησί από το 1456, όταν ακόμη η Κέρκυρα ήταν υπό την κατοχή των Ενετών. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, έχει σώσει πολλές φορές το νησί από λοιμούς και από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Οθωμανών.

Στην Κέρκυρα ο Άγιος Σπυρίδωνας τιμάται ιδιαίτερα, εκτός της γιορτής του, με πέντε μεγάλες λιτανείες, όπου το ιερό σκήνωμα μεταφέρεται στους δρόμους της παλιάς πόλης συνοδευόμενο από τις φιλαρμονικές του νησιού, των αρχών του τόπου και χιλιάδων πιστών. Οι λιτανείες μαρτυρούν την σχέση των Κερκυραϊκών παραδόσεων με το μακρινό παρελθόν.

Η πρώτη λιτανεία του έτους γίνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου πραγματοποιείται μαζί με τη λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, από τον Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας. Η λιτανεία καθιερώθηκε το 1985 από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ως ανάμνηση της αναστήλωσης των Εικόνων από την Αγ. Θεοδώρα. Η δεύτερη λιτανεία γίνεται την Κυριακή των Βαΐων στη μνήμη του Αγίου, όταν σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το 1630 με την θαυματουργική επέμβασή του σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη. Η τρίτη λιτανεία του ιερού σκηνώματος, γίνεται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί. Πρόκειται για την αρχαιότερη όλων των λιτανειών του Αγίου Σπυρίδωνος και καθιερώθηκε, λόγω της σωτηρίας του νησιού από φοβερή πείνα που έπληξε την Κέρκυρα λίγο πριν το Πάσχα το 1553. Η τέταρτη λιτανεία γίνεται στις 11 Αυγούστου για τη διάσωση της Κέρκυρας από την τουρκική πολιορκία που διήρκησε από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο του 1716, ενώ η πέμπτη λιτανεία πραγματοποιείται το «Πρωτοκύριακο» του Νοεμβρίου σε ανάμνηση ευγνωμοσύνης της θαυματουργικής διάσωσης της Κέρκυρας από τη φοβερή επιδημία της πανώλης που για δεύτερη φορά είχε απειλήσει το νησί το 1673.

Στη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, δε γίνεται λιτανεία του σκηνώματος, καθώς ο Άγιος είναι οικοδεσπότης στον ναό του και υποδέχεται όλους τους πιστούς.

Το ιερό σκήνωμα του Αγίου παραμένει όρθιο στη θύρα για το τριήμερο προσκύνημα των πιστών, ενώ αύριο το απόγευμα, θα τελεστεί η είσοδος του σεπτού σκηνώματος στην ιερά λάρνακα- τα «μπάσματα» του Αγίου, όπως τα λένε οι Κερκυραίοι.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρευρίσκονται μητροπολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η εορταστική Θεία Λειτουργία διαβάζεται παράλληλα και στα ρωσικά.

Σήμερα σε κάθε σπίτι Κερκυραίων, γιορτάζει τουλάχιστον και ένας Σπύρος, ενώ όλη η Κέρκυρα μοσχοβολά από τους λουκουμάδες περιχυμένους με μυρωδάτο μέλι και κανέλα, που προσφέρονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως κέρασμα για τον Άγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ