Η διπλωματική κλιμάκωση της Ελλάδας απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις

Κλιμακώνει η Ελλάδα το διπλωματικό της πόλεμο στην Άγκυρα και το διήμερο (Πέμπτη και Παρασκευή), κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του, μια «καθαρή»  καταδίκη του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Του Κώστα Πασίση

Στόχος του ελληνικού σχεδίου η διεθνοποίηση των απαράδεκτων προκλήσεων της γειτονικής χώρας και ταυτόχρονα η απομόνωση της, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη επιτευχθεί.

Όλο αυτό το διάστημα η ελληνική διπλωματία κινήθηκε αστραπιαία και με ψύχραιμες αλλά αποφασιστικές κινήσεις έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, που εν ολίγοις λέει στον …Σουλτάνο, «ως εδώ και μη παρέκει».

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες που σε γενικές γραμμές έχει και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς στην αναλυτική ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπήρξε σύμπνοια, με αποτέλεσμα να  «σφυρηλατηθεί»  ένα αρραγές μέτωπο.

Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την καθολική υποστήριξη, μέσω κοινής καταδικαστικής ανακοίνωσης της Ε.Ε. Ήδη στο προσχέδιο που κυκλοφόρησε περιλαμβάνονται όλα όσα ζήτησε η Ελλάδα, από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ήτοι:

Το μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»

«Δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας»

«Δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».

Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι οι προαναφερθείσες θετικές αναφορές που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, μπορεί να τροποποιηθούν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αλλά όπως εκτιμάται  οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν δεν θα αλλοιώνουν τη καθαρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις δυο επιστολές που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην  πραγματικότητα η Ελλάδα εμμέσως ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπει «φρένο» στις εξωφρενικές κινήσεις της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι  το αίτημα της Ελλάδας, συγκεντρώνει υψηλή πιθανότητα να υιοθετηθεί, καθώς ήδη οι ισχυρές χώρες τάσσονται αναφανδόν και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις υπερ της Ελλάδος. Ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα θα είναι επίσης και η ανακοίνωση της Ε.Ε

Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ήδη δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.

Επίσης χθες η Γερμάνια, μέσω του εκπροσώπου της στο υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με τον αμερικανικό παράγοντα, που ίσως να είναι και από τους πλέον καθοριστικούς.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάιατ. Όπως τονίζεται συζητήθηκε  το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ωστόσο ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός  ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο τέταρτος και επίσης πολύ σημαντικός άξονας του σχεδίου αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας είναι οι διπλωματικές  κινήσεις και επαφές που έγιναν με τις περιφερειακές χώρες της Μεσογείου, όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος αλλά και με αξιωματούχους της Λιβύης.

Επι παραδείγματι, ο Λίβυος  ναύαρχος κ. Φάρατζ δήλωσε πως  «σε λίγες ημέρες θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη. Και όταν θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη ο κ. Σαράτζ θα φύγει από τη Λιβύη και αυτή η συμφωνία δεν περνάει σε εμάς. Θα την πετάξουμε στην τουαλέτα».

Τέλος κομβικής σημασίας είναι και η απόφαση της Αιγύπτου να απορρίψει επισήμως το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη.