today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει»

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας με νόημα ότι «έτσι περιορίζεται η “δεξαμενή”». Σε άλλο δε, σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την επιθυμία για περισσότερες γυναίκες στο δημόσιο βίο και μάλιστα σε κρίσιμες θέσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρ/σ, «από ό,τι βλέπω από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει -και έτσι περιορίζεται η δεξαμενή», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου καθώς το απώτατο χρονικά σημείο είναι τα μέσα Φεβρουαρίου δεδομένου ότι η Προεδρική εκλογή θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το γεγονός ότι έχουν καταστεί πιο ήπιες οι πλειοψηφίες για εκλογή «δεν αναιρεί την πολιτική νομιμοποίηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εάν για παράδειγμα προτείνει ο πρωθυπουργός πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει συναίνεση, η ευθύνη που του αναλογεί είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν που με την παρένθεση των εκλογών υπήρχε θεσμικό ξέπλυμα», επιχειρηματολόγησε σχετικά.

Στην ερώτηση για το αν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι γυναίκα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Όπως γνωρίζετε, εμείς δεν κάνουμε διάκριση λόγω φύλου, ούτε υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου. Θα ήθελα σε κρίσιμες θέσεις να έχουμε περισσότερες γυναίκες».

Επεσήμανε, τέλος, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ