today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Στο πλευρό της Ελλάδας η Ε.Ε.: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Πριν από λίγο δημοσιεύθηκε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA με τίτλο «Η Τουρκία απειλείται με νέα προβλήματα με την ΕΕ λόγω της συμφωνίας με τη Λιβύη», το οποίο αναφέρει τα εξής:

Η Τουρκία απειλείται με νέα προβλήματα με την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (…) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται στην διάθεση του DPA.

Η συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υπογράφηκε στην Άγκυρα στα τέλη Νοεμβρίου χωρίς τη συναίνεση άλλων μεσογειακών κρατών. Μοιράζει, μεταξύ άλλων, την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα, περιοχές για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις πως διαθέτουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Τουρκία υποστηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιώσεις στην περιοχή, επειδή τα νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα, ωστόσο, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Άλλα θέματα της τελικής δήλωσης σχετικά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα μελλοντικά οικονομικά της ΕΕ και η κρίση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μέχρι πρότινος, για παράδειγμα, δεν ήταν σαφές εάν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν διατεθειμένα να υποστηρίξουν το στόχο να καταστεί η ΕΕ μέχρι το 2050 κλιματικά ουδέτερη. Εξαιρετικά δύσκολες φαίνεται ότι διαμορφώνονται και οι συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα έτη από το 2021 έως τα τέλη του 2027. Το μόνο αποτέλεσμα ως προς το θέμα αυτό είναι ότι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα αναλάβει την εντολή διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Η Φινλανδία διεξάγει επί του παρόντος τις συνομιλίες ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ