today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του HIV

Την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη θέσπιση ανώνυμης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τον ιό HIV, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με θέμα «η Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του HIV».

Στόχος της ημερίδας, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η αποστιγματοποίηση όσων πάσχουν από τον ιό HIV, αλλά και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πρόληψη, τη διάγνωση, και τους τρόπους αντιμετώπισης του νοσήματος.

«Ξεκινάμε μια πολεμική εναντίον της άγνοιας, του κακού τρόπου αντιμετώπισης της νόσου HIV, και σε αυτήν είναι μαζί μας όλα τα κόμματα μαζί με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ανοίγοντας τις εργασίες.

«Εμείς ξεφεύγουμε από τη παγίδα των εύκολων συμβολισμών και μπαίνουμε μπροστά σε έναν αγώνα, που δεν θα περιοριστεί στη σημερινή δημοσιότητα αλλά βάζει τους επόμενους στόχους για περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας για την κατάργηση των διακρίσεων. Θα ακολουθήσουν εξίσου σημαντικές ημερίδες για την αντιμετώπιση, όχι μόνο αυτού του ιού αλλά και άλλων σοβαρών νοσημάτων, κουνώντας με το δάχτυλο μας τους δείχτες του ρολογιού για να καταταγεί αυτή η νόσος, που παλαιότερα ήταν μάστιγα, σε χρόνια πάθηση», υπογράμμισε ο κ. Τασσούλας. «Η Βουλή δεν είναι μόνο για να νομοθετεί και να ελέγχει αλλά και να παροτρύνει και να ευαισθητοποιεί τη κοινωνία και τους αρμόδιους για μια ασθένεια που ξεκίνησε ως μάστιγα και σήμερα είναι ένα χρόνιο νόσημα που αν εγκαίρως αντιμετωπιστεί θα εξασφαλίσει ποιότητα ζωής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

 

«Το να βάλουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα μπορεί να γίνει εφικτό μόνο αν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην πρόληψη, στη διάγνωση και στην προστασία των ασθενών, ενώ τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για τη κυβέρνηση αλλά και χρέος της πολιτείας, «είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που πάσχουν από τον ιό του aids». Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την άμεση χρηματοδότηση των κέντρων αναφοράς μέσω του ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν τάχιστα, όπως είπε, τα χιλιάδες δείγματα που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξετάσεις.

Στους άμεσους στόχους του υπουργείου, όπως είπε, είναι η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων, τα ειδικά προγράμματα ενημέρωσης με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γυναικών. «Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη θέσπιση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων που θα διασφαλίζουν την ανωνυμία των ασθενών», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Η αντιμετώπιση του HIV είναι μια μάχη για τη δημόσια υγεία αλλά και για την αξιοπρέπεια, και αυτό μας αφορά όλους».

Β. Οικονόμου: Πολιτική βούληση και πραγματική συμμετοχή όλων στα κέντρα αποφάσεων για την υλοποίηση δράσεων

«Για μια πανεθνική εκστρατεία που απαιτεί τη συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου, των επιστημόνων και της κοινωνίας πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλης Οικονόμου. «Χρειάζεται πολιτική βούληση και πραγματική συμμετοχή όλων στα κέντρα αποφάσεων για την υλοποίηση δράσεων. Καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα την ισονομία και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πασχόντων. καλούμαστε να αναμετρηθούμε μια και καλή με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

«Το πρόβλημα της λοίμωξης βρήκε την Ελλάδα αρκετά έτοιμη», ανέφερε ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ε.Σ.Δ.Υ. «Τα πάμε αρκετά καλά. Σύμφωνα με τον κανόνα 90-90-90 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είμαστε πολύ κοντά στο 90% αναγνώρισης των φορέων, στο 90% των διαγνώσεων και 90% στη καταστολή. Επίσης τα πάμε καλά, σχεδόν άριστα, και με τα κριτήρια αποτελεσματικότητας», σημείωσε. Ο κ. Κυριόπουλος, πρότεινε να επεκταθεί η παρέμβαση της πολιτείας σε ότι αφορά τη προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για να καλυφθεί στο 90% και η ποιότητα της ζωής αυτών που πάσχουν από τη νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ