today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Πρόσθετα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ζητούν από την ΕΕ 7 στους 10 πολίτες

Την ώρα που η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες επιτέλους αφυπνίζονται: επτά στους δέκα πολίτες ζητούν από την Ε.Ε. πρόσθετα μέτρα και αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο, ενώ παρήγορο είναι το γεγονός ότι επτά στους δέκα πολίτες ανέλαβαν τουλάχιστον μία δράση για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών στον αέρα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία συμμετείχαν 27.565 πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., το διάστημα μεταξύ 11 και 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το γραφείο της στη χώρα μας ειδικότερα), στη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, πάνω από τα 2/3 των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προτείνει πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Από τους 27.000 και πλέον πολίτες που ρωτήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, περισσότεροι από τους μισούς από όσους απάντησαν, πιστεύουν ότι τα νοικοκυριά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι παραγωγοί ενέργειας, οι αγρότες και οι δημόσιες αρχές δεν κάνουν αρκετά πράγματα για να προωθήσουν την καλή ποιότητα του αέρα.

Με αφορμή την εν λόγω έρευνα, ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι «τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την ανάληψη δράσης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο και η κοινωνία πληρώνει βαρύ τίμημα, μεταξύ άλλων για υγειονομική περίθαλψη, χαμένες ημέρες εργασίας και ζημιές στις καλλιέργειες και στα κτίρια». Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν παρέχει εμπειρογνώμονες, ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών και καθοδήγηση στα κράτη-μέλη και τις επιχειρήσεις, καθώς και στήριξη για επενδύσεις και χρηματοδότηση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα για όλους. «Ταυτόχρονα, όμως, αν παραβιαστεί το ενωσιακό δίκαιο, αναλαμβάνουμε νομική δράση κατά των κρατών μελών», διαμηνύει.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία, ιδίως σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με την ποιότητα του αέρα. Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα δεν θεωρούν ότι είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τα προβλήματα ποιότητας του αέρα στη χώρα τους. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του 2017, οι συμμετέχοντες είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία, μολονότι, στην πραγματικότητα, -σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν- τα καταγεγραμμένα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ