today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Δ.Αβραμόπουλος: Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά των ναρκωτικών

Την ανάγκη κοινής δράσης κατά των ναρκωτικών, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσίασε μαζί με τους εκτελεστικούς διευθυντές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά- EMCDDA Alexis Goosdeel και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας- EUROPOL Catherine De Bolle, την Ευρωπαϊκή Έκθεση του 2019 για τις αγορές των ναρκωτικών. «Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας σε όλες τις πτυχές του- για τη νεολαία μας, τους πολίτες μας, την κοινωνία μας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η 3η Έκθεση της ΕΕ για τις αγορές των ναρκωτικών επισημαίνει την αυξανόμενη σημασία της αγοράς και της παραγωγής των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη και αναφέρει τις τάσεις όσον αφορά στην πορεία των ναρκωτικών από την παραγωγή και τη διακίνηση μέχρι τη διανομή και την πώλησή τους. Περιγράφει επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις των ναρκωτικών ουσιών τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση των πολιτικών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τους δύο οργανισμούς για τη συνεισφορά τους τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε από κοινού, επειδή τα ναρκωτικά αφορούν τόσο στην υγεία όσο και στην ασφάλεια των πολιτών μας».

Επισήμανε πως η Έκθεση «παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα για την αγορά των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα», ενώ διαπιστώνεται «μια σημαντική αύξηση των νέων, και συχνά πολύ ισχυρών, συνθετικών ουσιών», που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους «αλλά και σε περισσότερη βία και εγκληματικότητα». Σημειώνοντας παράλληλα πως έχει παρατηρηθεί «ένα ρεκόρ κατασχέσεων, ο οποίος, μαζί με την αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ, αναδεικνύει την αυξημένη διαθεσιμότητα παράνομων ουσιών».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε επίσης για τη σύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίου ναρκωτικών: «Η αγορά ναρκωτικών αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για το οργανωμένο έγκλημα και συνδέεται με άλλους τομείς της εγκληματικής ή ακόμη και της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόσληψη νέων σε εγκληματικές οργανώσεις».

Και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ, που «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς». «Το τελευταίο Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά και η νομοθεσία σχετικά με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες παρέχει μια ισχυρή απάντηση στις πρόσφατες προκλήσεις στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας και στους τομείς της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. Επιπλέον, η συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους έχει αρχίσει να έχει σημαντικές επιτυχίες», σημείωσε.

Επιπλέον στην «μάλλον τελευταία μου συνέντευξη Τύπου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση», επισήμανε πως «η Επιτροπή κατέστησε την ασφάλεια προτεραιότητα της από την πρώτη μέρα» προσθέτοντας πως «ο EMCDDA και η Europol, καθώς και όλοι οι Οργανισμοί που ασχολούνται με ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές μας».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια πετύχαμε πολλά, αλλά η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της νέας Επιτροπής. Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας σε όλες τις πτυχές του. Για τη νεολαία μας, τους πολίτες μας, την κοινωνία μας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και καταλήγοντας προσέθεσε: «Τα τελευταία χρόνια είχαμε απέναντί μας σημαντικές προκλήσεις που έφεραν την Ευρώπη στα όρια της. Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα, όμως σε όλες μου τις προσπάθειες είχα στο πλάι μου ικανούς ανθρώπους και αφοσιωμένους Ευρωπαίους και θέλω να τους ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ