today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Το Συνέδριο της Ν.Δ. και η νέα στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη

Τη «βελούδινη» διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο αλλά και σε χώρους που κυριαρχεί η Αριστερά, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτακης, με «όχημα» το 13ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου (29/11-01/12 στο Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Αθηνών).

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός χωρίς μεγαλοστομίες αλλά με ενωτικό και ήπιο λόγο, από την εποχή που η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, προετοίμασε το έδαφος και έριξε «γέφυρες» προς το κέντρο όπου κερδίζονται οι εκλογές και τα κατάφερε.
Το άνοιγμα αυτό όμως, δεν ήταν μόνο προεκλογική τακτική με ημερομηνία λήξης τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά έχει διάρκεια και βάθος τετραετίας.

Οι προσωπικότητες που έχουν κληθεί να παραστούν και να κάνουν εισηγήσεις στο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο έχει συγκεκριμένη θεματολογία, υπηρετούν αυτό το διαρκές άνοιγμα προς το κέντρο. Πρόκειται για πρόσωπα που είναι εκτός ΝΔ και σηματοδοτούν το διάλογο που έχει ανοίξει η ΝΔ με ολόκληρη τη κοινωνία.

Στη θεματική ενότητα που αφορά το λαϊκισμό, εισηγήσεις θα κάνουν ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας που ζει στο Παρίσι, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη και ο επίκουρος καθηγητής στο Metropolitan University του Λονδίνου Aγγελος Χρυσόγελος.

Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Πειραιώς μιλώντας στο thepresident.gr τονίζει ότι το συνέδριο της ΝΔ θέλει να αναδείξει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αψηφήσει για άλλη μια φορά τις «σειρήνες» του λαϊκισμού και να οδηγήσει το κόμμα προς το κέντρο, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα πηγαίνουν προς τα δεξιά, υπό τη πίεση των ακραίων φωνών για λήψη σκληρών μέτρων για το μεταναστευτικό.

Η ΝΔ από την αρχή υιοθέτησε διαφορετική και δική της ατζέντα και η επιλογή της δικαιώθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Για τις σύγχρονες προκλήσεις, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η Ιόλη Χριστοπούλου, συν ιδρύτρια του The Green Tank, για την αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης, και η Νταϊάνα Κίνερτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Newsgreen and Globalo News Publishing, για το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το συνέδριο, η ΝΔ αλλά και η κυβέρνηση θα αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη, έναν χώρο που μέχρι σήμερα μονοπωλείται από την Αριστερά.
Αυτό είναι άλλο ένα στοίχημα-πρόκληση για την ηγεσία της ΝΔ.

Επισημαίνεται ότι μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ανακοίνωση-δέσμευση για την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στην Πράσινη Ανάπτυξη.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ θα αποσαφηνιστεί πλήρως και ο νέος ρόλος του κόμματος που είναι να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία, θα συζητά σε μόνιμη βάση με τους πολίτες, θα στηρίζει και θα συμμετέχει στις κυβερνητικές δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ