Τι σηματοδοτεί η διαφορετική συνεδρίαση της Κ.Ο. που οργανώνει ο Κ.Μητσοτάκης

348

Με …σπορ εμφάνιση, καλή διάθεση, λόγω των δημοσκοπικών επιδόσεων της κυβέρνησης  αλλά «κεκλεισμένων των θυρών» για να γίνει  ειλικρινής διάλογος, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, το ερχόμενο Σάββατο, σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, αντί της συνήθης αλλά «βαριάς» αίθουσας της Γερουσίας.

Του Κώστα Πασίση

Το ενημερωτικό μήνυμα έφθασε στους βουλευτές  στα προσωπικά email τους, προχθές το βραδύ και η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία του Μαξίμου ξάφνιασε πολλούς, όσον αφορά το χώρο της συνάντησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο είχε υποσχεθεί στους βουλευτές του, ότι στην επόμενη σύγκληση της, θα λάβουν το λόγο όλοι όσοι θέλουν να μιλήσουν.

Στην πραγματικότητα θα είναι μια συζήτηση εφ όλης της ύλης καθώς ο Πρωθυπουργός μετα από τέσσερεις μήνες διακυβέρνησης θέλει να ακούσει τους βουλευτές του, για να μη σέρνονται  φήμες που αφήνουν σκιές για τις σχέσεις υπουργών-βουλευτών και παράλληλα  προκαλούν τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Μια σχέση που ήταν ανέκαθεν προβληματική στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα  και το φαινόμενο δείχνει να επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση και σήμερα.

Όπως τονίζουν βουλευτές στις κατ ιδιαν συζητήσεις τους, κάποιοι εκ των υπουργών αποφεύγουν τα ραντεβού μαζί τους, επικαλούμενοι μονίμως …φόρτο εργασίας, ενώ κάποιοι «μανδαρίνοι» των υπουργών δε σηκώνουν ούτε το κινητό τους, επιδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου αλαζονική συμπεριφορά.

Και το ερώτημα που προκύπτει στη προκειμένη περίπτωση είναι, αν αυτή η στάση ισχύει έναντι των βουλευτών, ποια είναι η πρόσβαση των πολιτών στα υπουργικά γραφεία;

Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να νιώσουν οι βουλευτές ότι είναι η προέκταση της κυβέρνησης στην κοινωνία και κυρίως οι νεοεκλεγέντες βουλευτές να μην αισθάνονται ότι είναι  αποκομμένοι από τα κέντρα εξουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βαλει  στο «παιχνίδι» και τους βουλευτές γιατί η κυβέρνηση πλέον κολυμπά σε αχαρτογράφητα νερά, έχει ανοικτά μέτωπα  και η στήριξη της Κ.Ο είναι επιβεβλημένη.

«Το μεταναστευτικό, που αναμένεται να κυριαρχήσει στο διάλογο που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, απαιτεί τη συνεργασία όλων», τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού και προσθέτει: «Κυβέρνηση, βουλευτές, κομματικά στελέχη, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη για τη σωστή διαχείριση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, αυτή τη περίοδο».

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και μεταφέρουν την πίεση στους  βουλευτές οι οποίοι με τη σειρά τους  έρχονται σε δύσκολη θέση, μη έχοντας επαρκή ενημέρωση, αν και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι όσοι μεταφερθούν στην ενδοχώρα σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Μια εξέλιξη και ένα επιχείρημα  που βοηθά ουσιαστικά  στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία που θα κάνει ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδης ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής, όμως που δείχνει να …ταλαιπωρείται από τις ασύμμετρες μεταναστευτικές ροές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως θα πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με ένα …δώρο στους βουλευτές του, που δεν είναι άλλο από τις φοροελαφρύσεις και το μοίρασμα του υπερπλεονασματος στους οικονομικά  ασθενέστερους. Ένα …αντίδοτο ουσιαστικά που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει τη ζωή των Ελλήνων λίγο πιο εύκολη.

Επ αυτού ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταικούρας, που θα λάβει το λόγο, θα είναι περισσότερο επεξηγηματικός.

Στην συνεδρίαση επίσης θα μιλήσουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο  πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Τέλος τη συνεδρίαση θα «κλείσει» ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Κίνα, ενώ είναι βέβαιο ότι το «μπλοκάκι» του, θα γεμίσει από σημειώσεις με τις παρατηρήσεις των βουλευτών του.