today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Σε Συνέδριο και κόμμα προχωρούν οι Πράσινοι

«Πράσινο φως» στην ίδρυση ενωτικού κόμματος Πρασίνων, σε συνέδριο στις 14-16 Φεβρουαρίου 2020, έδωσε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη οικολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2-3 Νοεμβρίου.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν ακτιβιστές, ειδικοί επιστήμονες, πολιτικές προσωπικότητες και αυτοδιοικητικοί από όλο το φάσμα του χώρου της πολιτικής οικολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεγάλου Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με το αυξανόμενο διεθνώς πράσινο κύμα. Έγινε διάλογος σε βάθος, με τεκμηριωμένες εισηγήσεις σε θεματικές ενότητες για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία, την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, τους πρόσφυγες κ.α.

Στη Συνδιάσκεψη υιοθετήθηκε πολυσέλιδο αναλυτικό κείμενο Αρχών, που μαζί με το σχέδιο προγράμματος για μία Πράσινη διακυβέρνηση, θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές αυτές είναι:

«1. Οικοδομούμε έναν νέο οικολογικό πολιτισμό

2. Καθοριστικός ο ρόλος των Πράσινων στην εποχή της πολλαπλής κρίσης

3. Προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, τη φύση, το πόσιμο νερό

4. Υπερασπιζόμαστε τα Κοινά αγαθά

5. Απαιτούμε δημοκρατική διακυβέρνηση, δικαιοσύνη

6. Αναπτύσσουμε τη Μη βίαιη κουλτούρα

7. Στηρίζουμε την πράσινη οικονομία και παραγωγή

8. Θέλουμε νέο ενεργειακό μοντέλο, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

9. Οικοδομούμε αξιοβίωτες πόλεις

10. Προτάσσουμε τη βιώσιμη αγροτική-οικολογική ανάπτυξη της υπαίθρου

11. Αναζητούμε εργασία με νόημα

12. Αναδεικνύουμε την οικολογία των πολιτισμών

13. Προάγουμε την οικολογική Παιδεία για όλους

14. Συνδέουμε την Υγεία με την πρόληψη και την ποιότητα ζωής

15. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών

16. Φρενάρουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

17. Υπερασπιζόμαστε τα Δικαιώματα των ζώων

18. Διεκδικούμε πλήρη ελευθερία του λόγου και της πληροφορίας

19. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των πολιτών σε έναν ανθρωπιστικό Κόσμο

20. Με τους πολίτες και τα κινήματα».

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ο ενωτικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας για την ίδρυση των Πρασίνων και δόθηκε βάρος στην πολιτική διάσταση της ενότητας, με στόχο στις επόμενες εκλογές να συσπειρωθεί ο οικολογικός χώρος σε αυτόνομη πράσινη κάθοδο. Αποφασίστηκε ότι, αν μέχρι το Συνέδριο προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές, θα υπάρξει αυτόνομη συμμετοχή με ενωτικό πράσινο ψηφοδέλτιο και συνδυασμούς σε όλη τη χώρα. Συγκροτήθηκε επιτροπή διαλόγου με όλο τον οικολογικό χώρο και προωθούνται κοινές πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερο άνοιγμα προς τις νεότερες ηλικίες.

Επίσης συγκροτήθηκε δίκτυο Πράσινων αυτοδιοικητικών στελεχών και συστάθηκαν επιτροπές για θέματα επικοινωνίας, θέσεων, οργανωτικού-καταστατικού, διεθνών σχέσεων κ.ά., με επιδίωξη ευρύτερων συμμετοχών.

Η Συνδιάσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση Συντονιστικού Συμβουλίου και 6μελούς Συντονιστικής Γραμματείας, η τελευταία με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών, για τη διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

Η 6μελής Συντονιστική Γραμματεία αποτελείται από τους: Ελεονώρα Ζώτου, Ελένη Καρασαββίδου, Κώστα Μαριόγλου, Αριστείδη Παπαδάκη, Ευγενία Χριστιανούδη, Δομήνικο Χρυσίδη.

Στο Συντονιστικό Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι: Παναγιώτης Γρέδης, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μαρία Καβούρη, Ρούλα Καστρινάκη, Άντζελα Κλάουσεν, Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, Γιώργος Κωστάκος, Κώστας Λουκέρης, Γιάννης Μανομενίδης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Πανούχος, Αλία-Αγλαΐα Παπαγεωργίου, Ηλίας Παπαθεοδώρου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Πετράκος, Γιάννα Νίκη – Σαραντοπούλου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος.

Οι Πράσινοι θα επιδιώξουν την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ