today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γαλλία: Για πρώτη φορά ποσόστωση στο μεταναστευτικό. Προτεραιότητα οι Γάλλοι να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας

Η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό επιβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα θα υιοθετήσει για πρώτη φορά από το καλοκαίρι «ποσοστώσεις» ή «αριθμητικούς στόχους» για τους μετανάστες εκτός ΕΕ, οι οποίες θα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε η Γαλλία «να στρατολογεί» βάσει των αναγκών της.

«Η Γαλλία είναι αυτή που στρατολογεί βάσει των αναγκών της. Είναι μια νέα προσέγγιση, η οποία μοιάζει λίγο με την προσέγγιση του Καναδά και της Αυστραλίας», εξήγησε η Πενικό μιλώντας στα μέσα BFMTV/RMC.

«Στόχος είναι να έχουμε αριθμητικούς στόχους, ή ποσοστώσεις», επεσήμανε η ίδια μία ημέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ για τη μετανάστευση.

Η Γαλλίδα υπουργός διευκρίνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν κατάλογο με τα επαγγέλματα για τα οποία θα εφαρμόζονται οι ποσοστώσεις αυτές.

Χθες το βράδυ ο Φιλίπ παρουσίασε σε πολλούς υπουργούς και βουλευτές την πλειονότητα των μέτρων για τη μετανάστευση, ανάμεσά τους και η ανανέωση του καταλόγου των επαγγελμάτων στα οποία υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, ο οποίος δεν έχει ανανεωθεί από το 2011.

Ο κατάλογος «θα καταρτιστεί το επόμενο καλοκαίρι», εξήγησε η Πενικό, και τότε θα οριστούν και οι ποσοστώσεις.

«Θα αναθεωρούμε τον κατάλογο αυτόν κάθε χρόνο», πρόσθεσε η ίδια, ενώ τόνισε ότι οι ποσοστώσεις δεν θα ορίζονται βάσει τη χώρα καταγωγής, καθώς «αυτό δεν έχει κανένα νόημα».

«Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους Γάλλους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Μετά να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες και να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός, αν και παραδέχθηκε ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι «αρκετά περιορισμένη» και αφορά 33.000 ανθρώπους ετησίως.

Τον προηγούμενο μήνα ο Φιλίπ είχε δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετος στην επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκαλεί σε μερίδα των Γάλλων η μετανάστευση, την οποία εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ