today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Απεργίες στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση

Τα σχολεία και πολλοί άλλοι δημόσιοι θεσμοί στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ έμειναν κλειστά σήμερα Κυριακή, πρώτη ημέρα της εβδομάδας στη χώρα αυτή, στην οποία εδώ και έναν μήνα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Από την έναρξη του μαζικού αυτού κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράκ, την 1η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 257 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι ακτιβιστές έχουν πολλαπλασιάσει τα αιτήματά τους για ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής στη χώρα.

Μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από το συνδικάτο των εκπαιδευτικών τα περισσότερα δημόσια σχολεία της πρωτεύουσας και του νοτίου Ιράκ έχουν σήμερα παραλύσει.

Στην Νασιρίγια εκτός από τα σχολεία, κλειστές είναι επίσης πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ήδη έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στους δρόμους διαδηλωτές.

Στην Ντιουανίγια επίσης είναι κλειστές σήμερα οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε ένα πανό που έχει αναρτηθεί στην έδρα του επαρχιακού συμβουλίου αναφέρεται: “Κλειστό κατόπιν εντολής του λαού”.

“Ο αποκλεισμός δρόμων είναι ένας τρόπος για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση”, δήλωσε την ίδια ώρα στο AFP ο Ταχσίν Νάσερ, ένας 25χρονος διαδηλωτής στην Κουτ, νότια της Βαγδάτης.

“Τους δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε στους δρόμους έως ότου πέσει η κυβέρνηση και αποχωρήσουν οι διεφθαρμένοι και οι κλέφτες”, πρόσθεσε.

Στην αλ Χίλα, στην επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της Βαγδάτης, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ανοίξει, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Στην Βασόρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις.

Στη Βαγδάτη τέλος, το προπύργιο των σιιτών, η Σαντρ Σίτι, έχει αποκλειστεί τελείως, καθώς οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει γύρω δρόμους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες συνοικίες του ανατολικού τμήματος της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ