today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Υπ.Εσωτερικών Ιταλίας: “Δεν υπάρχει εισβολή μεταναστών” στη χώρα

«Δεν υπάρχει εισβολή» μεταναστών στην Ιταλία, διαβεβαίωσε σήμερα η νέα υπουργός Εσωτερικών της χώρας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε απαντώντας σε συνέντευξή της στους ισχυρισμούς του ακροδεξιού προκατόχου της Ματέο Σαλβίνι.

Η 66χρονη πρώην νομάρχης, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ερωτήθηκε από την εφημερίδα Repubblica για τον ισχυρισμό του Σαλβίνι ότι «τριπλασιάστηκαν» οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, ο οποίος κάλεσε μάλιστα να «σταματήσει αυτή η εισβολή».

«Δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες. Δεν αντιμετωπίζουμε καμία εισβολή», απάντησε η Λαμοργκάζε που ειδικεύεται σε ζητήματα ασφάλειας και θεωρείται μία από τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης που σχημάτισαν στις 5 Σεπτεμβρίου το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων.

Εξήγησε ότι «το 2019 οι αφίξεις (μεταναστών και αιτούντων άσυλο) ήταν περίπου 9.600, έναντι 22.000 για το σύνολο του 2018».

Άνοδος καταγράφεται μόνο τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όμως «αυτό συνδέεται κυρίως με την άφιξη προσώπων αυτόνομα (χωρίς τη βοήθεια ΜΚΟ ή έπειτα από τη διάσωσή τους από τις αρχές), ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο», πρόσθεσε η Ιταλίδα υπουργός.

Η Λαμοργκέζε απέρριψε επίσης και έναν ακόμη ισχυρισμό του Σαλβίνι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να δώσει την άδεια για την επιστροφή στην Ιταλία με πτήσεις τσάρτερ μεταναστών που απελαύνονται από τη Γερμανία.

«Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου η κυβέρνηση της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων, στην οποία συμμετείχε ο Σαλβίνι, είχε αναγκαστεί να δεχθεί την επιστροφή στην Ιταλία 2.331 αιτούντων άσυλο. Φέτος, ο αριθμός αυτός φτάνει τους 1.351.

«Το πραγματικά σημαντικό γεγονός» είναι κατά τη γνώμη της Λαμοργκέζε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που αποβιβάστηκαν αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία αφού διασώθηκαν από το πλοίο Ocean Viking, που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Μεσόγειος και το οποίο πραγματοποιεί διασώσεις σε συνεργασία με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

«Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν διατεθειμένες να δεχθούν το 72% αυτών των μεταναστών, εφαρμόζοντας ντε φάκτο την προσυμφωνία της Μάλτας, η οποία έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς», υπογράμμισε η Ιταλίδα υπουργός.

Αναφορικά με την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη, η οποία προβλέπει ότι η Ρώμη θα βοηθά το λιβυκό λιμενικό να σταματά τις αναχωρήσεις μεταναστών, η Λαμοργκέζε διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βελτιωθεί.

Στόχος είναι η Ρώμη «να στηρίξει περισσότερους εθελοντικούς επαναπατρισμούς, οργανωμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης», εξήγησε.

Η διαδικασία αυτή επέτρεψε «τον επαναπατρισμό 25.000 μεταναστών», σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό, η οποία έκρινε «απαραίτητο να αδειάσουν τα κέντρα (σ.σ. κράτησης στη Λιβύη, τα οποία έχουν επικριθεί για την κακοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται εκεί) μέσω ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών διαδρόμων στους οποίους θα εμπλακεί περισσότερο ο ΟΗΕ».

Από την πλευρά της η Ιταλία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επαναπατρισμού των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. «Τον Οκτώβριο 379 Τυνήσιοι έφτασαν στη χώρα και έχουμε καταφέρει να επαναπατρίσουμε 232 εξ αυτών», πρόσθεσε η Λαμοργκέζε.

Διαδικασίες άμεσης εξέτασης των υποθέσεων εφαρμόζονται στα σύνορα «σε πέντε ζώνες τράνζιτ», κυρίως στη Λαμπεντούζα. «Η υπόθεση κάθε αιτούντα άσυλο εξετάζεται σε διάστημα επτά ημερών και η απόφαση λαμβάνεται τις δύο επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ