today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Μπαχαλοποίηση με αποχώρηση από την Προανακριτική Επιτροπή ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η σύσσωμη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή με καταγγελίες για δήθεν απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, μέσω ενός καλοσχεδιασμένου σώου για τα κανάλια,  είναι το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μέλη της πλειοψηφίας της  Επιτροπής.

Του Κώστα Πασίση

Οι ασύμμετρες αντιδράσεις των στελεχών του, που θυμίζουν άλλες εποχές, όταν κυριαρχούσε ο διχασμός  η πόλωση αλλά και οι προπηλακισμοί πολιτικών προσώπων  προκαλούν προβληματισμό και απορίες για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω την ακραία ρητορική του τύπου «χούντο – επιτροπή», «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «κατάπτυστη απόφαση», «σκοτεινό για δημοκρατικές εποχές σκεπτικό», «μέγα θεσμικό ατόπημα», αν και σιγά-σιγά, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Κουμουνδούρου.

Το αντάρτικο Τζανακόπουλου-Πολάκη με τις πεζοδρομιακές εκφράσεις εντός Κοινοβουλίου στην Προανακριτική, είναι προάγγελος κακών οιωνών για τη πολιτική ζωή του τόπου, γεγονός που δικαιώνει τη στρατηγική απόφαση  Μητσοτάκη να αλλάξει σελίδα η χώρα  και να προχωρήσει μπροστά, με συναίνεση όλων των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, στα εθνικά ζητήματα,  όπως έγινε στην περίπτωση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Η αντιθεσμική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ευρέως στο Μαξίμου, με το σκεπτικό ότι όλο το σκηνικό που στήθηκε ήταν καλά προετοιμασμένο  από την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη σκευωρία της Novartis.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού η όλη υπόθεση είναι «σικέ», με βασικό στόχο την απαξίωση του έργου της Επιτροπής από την αρχή, για να δημιουργηθεί το τέλειο άλλοθι για να αποχωρήσουν και να μην λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της σκευωρίας, παρά τις …διαβεβαιώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα παραμείνει στη Προανακριτική.

Τις τελευταίες ημέρες τα …«αν» και τα «εφόσον» που θέτουν πρωτοκλασάτοι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  ως προϋποθέσεις για εξομάλυνση της διαδικασίας, προδιαθέτουν για το ακριβώς αντίθετο…

 

Όλα όσα γίνονται αυτή την περίοδο από την πλευρά της Κουμουνδούρου εξυπηρετούν και μια σκοπιμότητα.

Η πρώτη εκδοχή στην περίεργη στάση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι Τζανακόπουλος-Πολάκης θέλουν να «προστατευθούν» και να βγουν από το κάδρο των ευθυνών για τον αντιθεσμικό ρόλο τους στη υπόθεση, όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση.  Και οι δυο γνώριζαν ότι θα κληθούν για μάρτυρες, ωστόσο προτίμησαν να γίνουν μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ κανονικά θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν να εξαιρεθούν.

Μια δεύτερη ερμηνεία που δίδεται στο σώου που έστησαν είναι ότι ψάχνουν να βρουν απεγνωσμένα τρόπο να μην καταθέσει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κωνσταστίνος Φρουζής ο οποίος έχει κληθεί ως πρώτος μάρτυρας. Η κατάθεση του θεωρείται κομβικής σημασίας και ενδεχομένως να πει πράγματα που δεν αρέσουν καθόλου στην Κουμουνδούρου.

Μια τρίτη ανάγνωση που γίνεται είναι ότι μέσω της «μπαχαλοποίησης» της διαδικασίας, θα σηκωθεί τέτοια πυκνή «σκόνη» η οποία θα σκεπάσει την πραγματική ουσία της υπόθεσης, που είναι η πολιτική σκευωρία.

Η κοινή γνώμη θα ασχολείται με το …θέατρο που θα παίζεται εντός και εκτός κοινοβουλίου, που με τη συνδρομή των ΜΜΕ, θα γίνει ένα πρώτης τάξεως σίριαλ, ότι καλύτερο στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει το …χατίρι στο Αλέξη Τσίπρα και να βγάλει «σηκωτούς» από την αίθουσα της Προανακριτικής τους κ.κ Πολάκη και Τζανακόπουλο, πέφτοντας στην «άτσαλη»  παγίδα τους.

Η κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνουν αρμοδίως θα κινηθεί πρωτίστως,  πολιτικά, θεσμικά και νομικά, γνωρίζοντας ότι έχει το δίκιο με το μέρος της, γεγονός που θα εκτιμήσει η κοινωνία όταν θα έλθει η ώρα για τα συμπεράσματα αυτής της δύσοσμης υπόθεσης.

Τέλος υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εμπλακεί  στην όλη υπόθεση, ούτε προτίθεται να απαντήσει σε πολιτικό επίπεδο στον κ. Τσίπρα. Αν χρειαστεί, αυτό θα γίνει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ