today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές, η ουσία του νέου νομοσχεδίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει πως η ουσία του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου και η κατεύθυνση του προϋπολογισμού 2020 είναι «πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές» και προσθέτει πως «το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει συνέχεια στους μεγάλους αγώνες των δύο απεργιών, των μεγάλων συλλαλητηρίων που διοργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ».

Αναφέρεται στα κριτήρια που έχει θέσει το ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας πως το κόμμα εδώ και πολλά χρόνια θέτει το ζήτημα αυτό στους συλλόγους των Ελλήνων μεταναστών.

Προσθέτει ότι πριν τοποθετηθεί συγκεκριμένα το ΚΚΕ είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο νόμου, ενώ τονίζει ότι «το μόνο εκλογικό σύστημα όπου πραγματικά ‘μετράει’ η ψήφος όλων είναι εκείνο της απλής και ανόθευτης αναλογικής».

Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis σημειώνει ότι το ΚΚΕ «δεν αντιτάχθηκε στο να διερευνηθούν και να αποδοθούν από τη δικαιοσύνη ευθύνες». Και προσθέτει ότι η προσέγγιση του ζητήματος «σε τελική ανάλυση αφήνει ανέγγιχτα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: ότι η διαπλοκή του κράτους και των κυβερνήσεων με τα μεγάλα μονοπώλια είναι χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος και βεβαίως ότι οι κυβερνήσεις που ξεχαρβάλωσαν το δικαίωμα του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία-περίθαλψη και φθηνό φάρμακο, δεν πρόκειται ποτέ να ρίξουν το φταίξιμο στα τεράστια μονοπώλια που λυμαίνονται αυτόν τον κλάδο της οικονομίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, επισημαίνει ότι «η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, το ‘άδειασμα’ των Κουρδικών δυνάμεων, η στήριξη της Τουρκικής εισβολής, αποδεικνύουν ότι δεν ξεφεύγει από την προσοχή των ιμπεριαλιστών το βασικό ζήτημα: ποια αντιμαχόμενη πλευρά θα εξασφαλίσει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Συρίας, υπό ποιου τον έλεγχο θα βρίσκεται το έδαφος από όπου θα περνάνε οι αγωγοί» ενώ «στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσίας, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τη θέση τους. Παρόλα αυτά, οι συμμαχίες που συγκροτούνται έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, όχι μόνιμο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλά για τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια, και τους σκληρούς ανταγωνισμούς ως γενεσιουργό αιτία και φόντο των εξελίξεων αυτών και σημειώνει ότι «η λύση για να ζήσουν οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, ειρηνικά, βρίσκεται έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, στη πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια».

Τέλος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη με συμμετοχή 74 κομμάτων είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εγκρίθηκε κείμενο Κοινών Δράσεων, για δράσεις αλληλεγγύης σε σημαντικά ζητήματα: στήριξη των αγώνων για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στις διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενάντια στις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Λ. Νικολάου-Αλαβάνου στον Γιώργο Μηλιώνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Πέραν του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που ήδη ψηφίστηκε έχει αρχίσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2020. Ποιο είναι το κεντρικό στίγμα του; Ποια είναι η «μεγάλη εικόνα» που σχηματίζεται για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής με βάση και άλλα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή;

Απ.: Πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές. Αυτή είναι η ουσία του «πολυνομοσχεδίου», αυτή είναι η κατεύθυνση του προϋπολογισμού του 2020. Το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει συνέχεια στους μεγάλους αγώνες των δύο απεργιών, των μεγάλων συλλαλητηρίων που διοργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ.

Πίσω από τα επιχειρήματα για την «κατάργηση της γραφειοκρατίας» κρύβεται η διευκόλυνση των μονοπωλιακών ομίλων να επενδύουν με μεγάλη ταχύτητα ξεπερνώντας εμπόδια, που έβαζαν οι έλεγχοι για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους. Σε συνδυασμό με τις τεράστιες διευκολύνσεις, τους γιγάντιους συντελεστές απόσβεσης επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη, αλλά και με τα μέτρα, για να έχει το Υπουργείο στα χέρια του το μητρώο των σωματείων και τη διατήρηση του καθορισμού του μισθού των εργαζόμενων με υπουργική απόφαση, διαμορφώνεται μία ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους: όχι μόνο θα συνεχίσουν να έχουν καθηλωμένους μισθούς και δικαιώματα αλλά θέλει η κυβέρνηση να «βάλει χέρι» και στη δυνατότητα των σωματείων και συνδικάτων, του οργανωμένου ταξικού εργατικού κινήματος να συζητάει, να αποφασίζει και να αντιδρά.

Δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιβολίες. Αρκεί να κοιτάξει κανείς πόσο συνεισφέρουν φορολογικά οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις στη φορολογία: 92,5% οι πρώτοι, το υπόλοιπο οι δεύτεροι. 22% η φορολογία των πρώτων, 5% η φορολογία στα καθαρά κέρδη των δεύτερων. Αυτοί είναι οι «κοινοί», «εθνικοί» στόχοι που υλοποιεί η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε πολλές φορές να διεκδικήσει την «πατρότητα» πλευρών του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η ΝΔ αντιγράφει δικά του μέτρα και πατάει πάνω στο δικό του έργο. Και όντως έτσι είναι…

Ερ.: Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

Απ.: Στο σημείο όπου έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί γύροι συζήτησης στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές και Διακομματικές επιτροπές, και περιμένουμε να δούμε τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές, που θα κατοχυρώνουν τα κριτήρια στα οποία έχουν αυτές καταλήξει. Αντίστοιχα, πριν μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένη τοποθέτηση χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο νόμου.

Το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια θέτει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στους συλλόγους των Ελλήνων μεταναστών. Τα κριτήρια που βάλαμε, σχετικά με την αυτοπρόσωπη παρουσία, με όρους που θα επικυρώνουν ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις εκλογές από το εξωτερικό θα δέχονται και τις συνέπειες των επιλογών τους – πολιτικές, οικονομικές, άρα ότι θα πρέπει να έχουν δεσμούς με τη χώρα, ότι δε θα οδηγεί αυτό το μέτρο σε αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι λογικά και αντίστοιχα με εκείνα που εφαρμόζονται από πολλά άλλα κράτη. Και βεβαίως, το μόνο εκλογικό σύστημα όπου πραγματικά «μετράει» η ψήφος όλων είναι εκείνο της απλής και ανόθευτης αναλογικής.

Ερ.: Το ΚΚΕ έχει μια πρώτη εκτίμηση για το πως θα εξελιχθούν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis;

Απ: Έχουμε εκτίμηση στη βάση των προηγούμενων Προανακριτικών και των αποτελεσμάτων τους. Το ΚΚΕ δεν αντιτάχθηκε στο να διερευνηθούν και να αποδοθούν από τη δικαιοσύνη ευθύνες. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε κυβέρνηση αξιοποιεί αυτές τις Επιτροπές για να σηκώσει μία ψευτοαντιπαράθεση με τα άλλα αστικά κόμματα σε περιόδους όπου υπάρχουν έντονοι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, χρησιμοποιώντας αυτές για αποπροσανατολισμό. Ταυτόχρονα, αυτές οι Επιτροπές πολλές φορές κατέληξαν ότι δεν είναι αρμόδιες να φέρουν σε πέρας την «αποστολή» τους. Σε τελική ανάλυση, αυτή η προσέγγιση αφήνει ανέγγιχτα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: ότι η διαπλοκή του κράτους και των κυβερνήσεων με τα μεγάλα μονοπώλια είναι χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος – στο κάτω κάτω, πλάι στο «μαύρο χρήμα» υπάρχουν και οι «νόμιμες» μίζες των ενδιάμεσων – και βεβαίως ότι οι κυβερνήσεις που ξεχαρβάλωσαν το δικαίωμα του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία-περίθαλψη και φθηνό φάρμακο, δεν πρόκειται ποτέ να ρίξουν το φταίξιμο στα τεράστια μονοπώλια που λυμαίνονται αυτόν τον κλάδο της οικονομίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Τόσο από τον κλάδο της Υγείας-Πρόνοιας, αλλά και συνολικότερα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το σύστημα της διαπλοκής, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν μπορεί να λύσει τα πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων.

Ερ.: Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στα σύνορα Συρίας -Τουρκίας αλλά και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα «μεγάλοι παίκτες» πραγματοποιούν εντυπωσιακές κινήσεις…

Απ.: Η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, το «άδειασμα» των Κουρδικών δυνάμεων, η στήριξη της Τουρκικής εισβολής, αποδεικνύουν ότι δεν ξεφεύγει από την προσοχή των ιμπεριαλιστών το βασικό ζήτημα: ποια αντιμαχόμενη πλευρά θα εξασφαλίσει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Συρίας, υπό ποιου τον έλεγχο θα βρίσκεται το έδαφος από όπου θα περνάνε οι αγωγοί.

Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσίας, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τη θέση τους. Παρόλα αυτά, οι συμμαχίες που συγκροτούνται έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, όχι μόνιμο. Η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκή χώρα με τεράστιο στρατό, «βασικός συνεταίρος» της ΕΕ, αναντικατάστατο κομμάτι του σχεδίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με το αμερικανοευρωπαϊκό στρατόπεδο. Και σε αυτή τη διαπάλη αξιοποιεί όλα τα «χαρτιά» που έχει στο χέρι της: εισβολή και κατοχή μεγάλων τμημάτων στη Συρία, όξυνση της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, τις προσφυγικές ροές που είναι αποτέλεσμα του παρατεταμένου πολέμου που διεξάγεται στη Συρία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η δήθεν καταδίκη της «Τουρκικής εισβολής στη Συρία» από την ΕΕ ούτε σε συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην αγοραπωλησία στρατιωτικού υλικού κατέληξε, ενώ μάλιστα αναγνώρισε και «δίκαιες ανησυχίες» της Τουρκίας στην «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία», το σχήμα δηλαδή που αξιοποιήθηκε από τους ιμπεριαλιστές για να επέμβουν αρχικά.

Ερ.: Εξελίξεις σημειώνονται όμως και στα Δυτικά Βαλκάνια, και πρώτα-πρώτα στην Β. Μακεδονία όπου θα στηθούν πρόωρα κάλπες την άνοιξη…

Απ.: Η άρνηση της Γαλλίας, αλλά και Ολλανδίας, Δανίας στην έναρξη ενταξιακών διαδικασιών για Β. Μακεδονία και Αλβανία, προφανώς δεν έχουν σχέση με την προστασία των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών. Πρόκειται για σκληρό παιχνίδι μεταξύ των μονοπωλίων Γαλλικών συμφερόντων ενάντια κυρίως στα Γερμανικά, που έχουν στην παρούσα φάση το πάνω χέρι στη διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια, επομένως θα ωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη αυτών των χωρών. Βεβαίως, αυτές οι αντιπαραθέσεις γίνονται στο φόντο της σκληρής πολιτικής-οικονομικής σύγκρουσης ΕΕ, ΗΠΑ με τις Ρωσία, Κίνα που έχουν μεγάλα συμφέροντα παρέμβασης στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη έχει συνέπειες στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η κυβέρνησή της είχε προσανατολιστεί στο στόχο της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ – ήταν άλλωστε ο λόγος που υπογράφηκε η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, κανείς τώρα δεν το αμφισβητεί. Επομένως και οι πρόωρες κάλπες την άνοιξη θα γίνουν, για να εξυπηρετήσουν αυτό το στόχο.

Το ΚΚΕ με σταθερότητα στη θέση του ενάντια στην ΕΕ, στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες γνωρίζει ότι η λύση για τους λαούς δεν βρίσκεται μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς. Ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν περάσει τα πάνδεινα ακριβώς από αυτούς τους οργανισμούς: ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, όξυνση των εθνικισμών, των αλυτρωτισμών, σφοδρές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που όξυναν τη φτώχεια και τις κοινωνικές αντιθέσεις. Η λύση για να ζήσουν οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, ειρηνικά, βρίσκεται έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, στη πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια.

Ερ.: Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη την προηγούμενη εβδομάδα;

Απ.: Στη Διεθνή Συνάντηση με συμμετοχή 74 Κομμάτων, δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες, εκτιμήσεις από τη δράση μας. Επίσης έγινε ιδεολογική και πολιτική διαπάλη, στη βάση των παραπάνω εκτιμήσεων, της στρατηγικής του κάθε κόμματος. Εγκρίθηκε κείμενο Κοινών Δράσεων, για δράσεις αλληλεγγύης σε σημαντικά ζητήματα: στήριξη των αγώνων για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στις διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενάντια στις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δράσεις ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη διαστρέβλωση της ιστορίας του σοσιαλισμού και του επαναστατικού κινήματος, τιμώντας τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, καταδικάζοντας ιδιαίτερα το αντικομμουνιστικό ψήφισμα που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Συζήτησε για την αλληλεγγύη στην Κούβα, που αντιμετωπίζει την πολύμορφη περικύκλωση του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για να τερματιστεί ο αποκλεισμός. Ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις, καταδικάζοντας την επίθεση της Τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία. Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό, άλλους λαούς που αγωνίζονται. Δράσεις για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών ενάντια στην καταπίεση, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση, για αλληλεγγύη στους αγώνες της νεολαίας για το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση.

Δράσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών συμφερόντων. Δράσεις ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για το τέλος των όπλων μαζικής καταστροφής και άλλες κοινές πρωτοβουλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ