today-is-a-good-day
19 C
Athens

Έκθεση του ζωγράφου Χ. Αθανασιάδη εμπνευσμένη από το έπος του Τζ. Μίλτον

Εμπνευσμένη από το έπος του Άγγλου ποιητή Τζον Μίλτον «Ο Χαμένος Παράδεισος» («Paradise Lost») είναι η ομότιτλη έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Αθανασιάδη που εγκαινιάζεται στις 29 Οκτωβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή).

Το εμβληματικό ποίημα του Τζον Μίλτον (1608-1674) είναι ένα από τα τελευταία έπη με θέματα την πτώση του ανθρώπου, το καλό και το κακό, τον ορθό λόγο, την ελεύθερη βούληση, το αυτεξούσιο του ανθρώπου και την εξουσία του.

Στην έκθεση με τα επιτοίχια έργα σε καμβά με λάδι και κάρβουνο ο Αθανασιάδης δημιουργεί ιδεατά τοπία σε αντιδιαστολή με σκληρές ανθρώπινες σκηνές, στιγμές λύπης, απόγνωσης, οργής, θέτοντας εντέλει μέσα από αυτή την εικαστική διαδιακασία το ερώτημα αν η αθωότητα έχει χαθεί και από τον παράδεισο.

Ο Χρήστος Αθανασιάδης συνηθίζει στη δουλειά του να αντιπαραβάλλει έννοιες, όπως η σκληρότητα της φύσης με την αγριότητα του πολέμου (όπως στην έκθεσή του «Nevermore»), ή στην πάλη του καλού με το κακό (στην έκθεση «Διχοτομημένος ιππότης»). Η έκβαση των εννοιών που αντιπαρατίθενται είναι πάντα ισόπαλη. Πιστεύει στην ισορροπία των αντιθέσεων γιατί μέσα από αυτήν προκύπτει η ολοκλήρωση και η εξέλιξη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ