Α.Γεωργιάδης: Σκανδαλωδώς ευνοϊκός ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis

«Οι τράπεζες θα πρέπει να καταλάβουν σε ποια κοινωνία δραστηριοποιούνται, πόση βοήθεια έχουν λάβει από το ελληνικό κράτος και τις θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει κάνει αυτά τα χρόνια. ‘Αρα, άπαντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ανεκτές χρεώσεις υπερβολικές και παράλογες».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σχετικά με τις χρεώσεις των τραπεζών.

Επίσης, ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας δύναται να κατηγορεί εμένα δια εικασιών και μάλιστα ψευδών και εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κ. Τσίπρα δια εικασιών και μάλιστα αληθινών; Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγελθεί ως σκανδαλωδώς ευνοϊκός για τις πολυεθνικές και τη Novartis. Απόδειξη δε ότι είχαμε δίκιο, είναι ότι τελικά, ενώ έπρεπε να έχουν εκδώσει το δελτίο τιμών με νόμο, τον Ιούνιο του ’19, “πάγωσαν” με εντολή Τσίπρα την έκδοση του δελτίου τιμών για να μη δουν οι Έλληνες την αύξηση στις τιμές και της Novartis».

Ο ίδιος συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε καταγγελίες κουκουλοφόρων μαρτύρων που έλεγαν “νομίζω, άκουσα, πιστεύω”. Εφόσον ο κ. Τσίπρας δέχεται “το νομίζω, άκουσα, πιστεύω”, δεν θα το δέχεται μόνο κατά των αντιπάλων του. Θα το δέχεται και κατά του εαυτού του».

Για την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες για τα επόμενα τρία χρόνια ο υπουργός είπε: «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δίνει ένα παράθυρο τριετούς ευκαιρίας στους Έλληνες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, να βγάλουν χρήματα, να βρουν δουλειά, και να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία».

Για τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, η αναλυτική δήλωση του υπουργού είναι η εξής: «Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή, προς την οποία εμπίπτουν οι καταγγελίες των πολιτών για τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, στέλνω ένα μήνυμα το οποίο με πολύ μεγαλύτερη ένταση, βεβαίως, θα το στείλει ο κ. πρωθυπουργός, το μεσημέρι στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου: Οι τράπεζες θα πρέπει να καταλάβουν σε ποια κοινωνία δραστηριοποιούνται, πόση βοήθεια έχουν λάβει από το ελληνικό κράτος και τις θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει κάνει αυτά τα χρόνια. ‘Αρα, άπαντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ανεκτές χρεώσεις υπερβολικές και παράλογες».

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εκπονήσουμε ένα καινούργιο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό» όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Οι συμπολίτες μας που θέλουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό υφίστανται μεγάλη γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Μία περίπτωση είναι ενδεικτική: Εταιρία με τέσσερις εταίρους. Πεθαίνει ο ένας. Για να ενταχθούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό πρέπει να πάνε σε περισσότερες από 30 δημόσιες υπηρεσίες να πάρουν τα χαρτιά που εκδίδονται μετά το πιστοποιητικό θανάτου. Μέχρι να πάρουν τα χαρτιά απ’ τις 30 υπηρεσίες, έχουν λήξει τα πρώτα, γιατί έχουν διάρκεια δύο, τριών μηνών. Και τους ξαναπάνε από την αρχή».

Σε ότι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ απέναντι στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ο υπουργός σχολίασε: «Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, που μέχρι προχθές κυβερνούσε, να έρθει και να καταψηφίζει διατάξεις που επιταχύνουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες, όταν ο ίδιος στον προηγούμενό του νόμο, όσο ακόμα κυβερνούσε, έθετε ως στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Πρέπει να καταλάβουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τους ακολουθεί η κυβερνητική θητεία. Συνεπώς, λένε ότι καταψηφίζουν το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο χωρίς να διαφωνούν. Εγώ τους ρώτησα στη Βουλή: “Υπάρχει ένας που διαφωνεί;” και από κάτω ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ δεν σήκωσε το χέρι του».

Τέλος, για τις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου σχετικά με την αρχαιολογική υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Απευθύνομαι στους πολίτες και τους ρωτώ: “Διαφωνείτε να υπάρχει χρονικό όριο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία 60 ημερών ώστε να σας απαντήσουν τι μπορεί να γίνει με την περιουσία σας; Διαφωνείτε; Ή θέλετε να μείνει το χωράφι σας “αιχμάλωτο” για πάντα;».