today-is-a-good-day
17 C
Athens

Ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας γιόρτασε τα γενέθλιά του… ελληνικά

Μιά ξεχωριστή επιλογή έκανε ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας κκ Νεόφυτος, για να εορτάσει μαζί με το ορθόδοξο ποίμνιο της Σόφιας, τα 74 του γενέθλια. Κάλεσε έναν πολύ αγαπητό πρωτοψάλτη και αρχιμανδρίτη, τον π. Νικόδημο Καβάρνο, για μια συναυλία ανατολικής (βυζαντινής) εκκλησιαστικής μουσικής, με τη συνοδεία χορωδία ιερέων της Βουλγαρίας, που συνδυάστηκαν υπέροχα με το μέλος και τη φωνή του π. Νικόδημου Καβάρνου, των ισοκρατών Ιωάννη Αθανασίου και Γεωργίου Ρωμυλιώτη.

 

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλεως και την παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα, μέσα και έξω από το ναό, ψέλνοντας μάλιστα και σε ορισμένα σημεία, μαζί με τον π. Νικόδημο, στα ελληνικά. Ήρθαν και πολλοί άνθρωποι από την Ρουμανία και τη Σερβία, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα γι’ αυτήν την εκδήλωση. Στην εκδήλωση, εκτός από τον Πατριάρχη, παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας, οι μητροπολίτες Μπελογρατσίκ κκ. Πολύπαρπος, Μέλνικ κκ Γεράσιμος, πολλοί άλλοι σημαντικοί επίσκοποι, μοναχές και μοναχοί της Βουλγαρίας.

Δείτε τις φωτογραφίες

Ο π. Νικόδημος Καβάρνος αν και νέος στην ηλικία, με το ταλέντο του και τις μουσικές του γνώσεις, έχει καταφέρει, ακόμα και πριν χειροτονηθεί, να γίνει γνωστός σε όλες τις ορθόδοξες χώρες αλλά και σε άλλες χώρες όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την ανατολική εκκλησιαστική μουσική. Έχει πετύχει με τον τρόπο που διαδίδει το βυζαντινό μέλος, να κερδίζει τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων που μαθαίνουν να ψέλνουν την λατρευτική μουσική όπως και κάθε άλλο τραγούδι. Στη Σόφια, είναι ιδιαίτερα γνωστός ανάμεσα στο Ορθόδοξο ποίμνιο, οι απλοί πολίτες τον σταματούσαν στον δρόμο για μιά ευλογία και μιά φωτογραφία μαζί του. Το ίδιο συμβαίνει σε όποιο άλλο μέρος επισκέπτεται, αν και ο ίδιος ψέλνει στην ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος έχει βραβευτεί από την Unesco, για τον τρόπο με τον οποίον διαδίδει το βυζαντινό εκκλησιαστικό μέλος.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο π. Νικόδημος και η συνοδεία του, επισκέφτηκαν και έψαλλαν και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου υπάρχει η μοναδική στη Σόφια, εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας, στη μονή της Ρίλας και στον τάφο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας καθώς και στα θεολογικά σεμινάρια της Σόφιας, όπου ο ίδιος μίλησε στους φοιτητές για τη σχέση του μουσικού μέλους και της λατρείας στην ορθόδοξη πίστη.

Ο π. Νικόδημος, επηρεασμένος από την αγάπη του ποιμνίου της Σόφιας, υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει και πάλι, για νέα συναυλία αλλά και για διαλέξεις πάνω στη σχέση του μουσικού μέλους και της λατρείας.

G.B. για το ThePresident από τη Σόφια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ