today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ερντογάν: Αν δεν γίνει σεβαστή η συμφωνία, η επίθεση θα συνεχιστεί την Τρίτη το βράδυ

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ να διακόψει την επιχείρηση και να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ