today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η κυριαρχία του Κ.Μητσοτάκη και το πολιτικό βέρτιγκο του Α.Τσίπρα

Πολύ κοντά να κερδίσει το στοίχημα της πολιτικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης  και παράλληλα  να ωθήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε ολική αναδίπλωση στο εθνικό θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, κερδίζοντας τον κατά κράτος για άλλη μα φορά.

Αυτό αποτυπώθηκε σε γενικές γραμμές κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, όπου οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μερα25 διατύπωσαν τις θέσεις τους και τις διαφωνίες τους , αποφεύγοντας, όμως τις συνήθεις πολεμικές ιαχές, ως απόρροια του καλού κλίματος που επικράτησε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Του Κώστα Πασίση

Η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής χαρακτήρισε το ζήτημα εθνικό και κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, δεν παρουσίασε έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ανέπτυξε την πρόταση του και σημείωσε τις προτάσεις των αρχηγών.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη βρήκε απήχηση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με μοναδικό χαμένο το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που έμεινε με το …μουτζούρη στα χέρια.

Η τακτική Μητσοτάκη και οι εξελίξεις αιφνιδίασαν τον πρώην Πρωθυπουργό που άρχισε να ψάχνει έξοδο διαφυγής, από το αδιέξοδο, που ο ίδιος δημιούργησε, λόγω της αδιάλλακτης πολιτικής στάσης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κουμουνδούρου έγιναν συσκέψεις για επανεκτίμηση των δεδομένων και αποφασίστηκε η αναδίπλωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισαν οι διαρροές από την Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την κυβέρνηση, αν εμφανίσει μια “σοβαρή πρόταση”. Ταυτόχρονα άρχισε να ψάχνει για «συμμάχους» και στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε πίσω από το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας έθεσε θέμα ορίου διαμονής στο εξωτερικό 30 έτη, για τους Έλληνες του Εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου. Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος συντάχθηκε άμεσα μαζί του αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν εκπληρωθούν η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει τη στάση της.

Η εντυπωσιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, «πήρε σάρκα και οστά», αποδεικνύοντας ότι η μέχρι χθες άκαμπτη στάση της Κουμουνδούρου ήταν αποκλειστικά για αντιπολιτευτικούς λόγους προς την κυβέρνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο πολιτικός πολιτισμός, οι χαμηλοί τόνοι, το πρόταγμα για συναίνεση, έχουν αποδιοργανώσει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να είναι κολλημένη στο παρελθόν.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Ζάππειο, στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, έστειλε για άλλη μια φορά ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι».

Ένα μήνυμα, που η κουρασμένη από τα αλλεπάλληλα μνημόνια κοινωνία κατανοεί, αλλά όχι όμως και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μονίμως προτιμά τη σύγκρουση από τη συναίνεση και χάνει πανηγυρικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ