today-is-a-good-day
20 C
Athens

Το μεταναστευτικό, οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό 2105 και οι προκλήσεις του Κ.Μητσοτάκη

Αντιμέτωπος με δυο προκλήσεις, δυο μεγάλα θέματα αιχμής,  βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, στις 17-18 Οκτωβρίου,  προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Του Κώστα Πασίση

Η πρώτη είναι το μεταναστευτικό, ένα μείζον εθνικό θέμα, που θα θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ζητώντας την ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, ώστε να διαμορφωθεί μια λειτουργική και κυρίως αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτού να είναι αργά για όλη την Ευρώπη. Και η δεύτερη σχετίζεται με το «αμαρτωλό» πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησhς Τσίπρα, καθώς οι αποκαλύψεις που έγιναν, για επιστροφή στη δραχμή,  προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη.

Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε  έχει αποφασίσει  να θέσει το θέμα των οικονομικών κυρώσεων για τα κράτη μέλη που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό και αυτός είναι ο μόνος ευρωπαϊκός τρόπος για να διευθετηθεί το όλο ζήτημα που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε μια περίοδο μάλιστα που ο Ερντογάν  απειλεί να ανοίξει τις πύλες της …κολάσεως για την Ευρώπη.

Το κλίμα, όμως που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τις αυξημένες ροές μεταναστών, προβληματίζει το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση έσπευσε με σειρά πρωτοβουλιών και αυστηρών μέτρων, να περιορίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα σε ανεκτά πλαίσια, ωστόσο κατά τη φάση της υλοποίησης προέκυψαν …αρρυθμίες από «θολές» δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με αποτέλεσμα να μην γίνει κατανοητό το σχέδιο της στην κοινωνία.

Έτσι, η  αποσυμφόρηση των νησιών συνάντησε  δυσκολίες,  καθώς οι τοπικές κοινωνίες εμφανίζονται να είναι  επιφυλακτικές.

Επι παραδείγματι, ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την απομάκρυνση των περίπου 800 προσφύγων και μεταναστών που εδώ και έναν χρόνο διαμένουν σε 11 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών, υποστηρίζοντας πως με την παρουσία τους απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν του νομού και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες στην Περιφέρεια εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ για τη συσσώρευση μεταναστών στις περιοχές τους. «Το κόμμα συντάσσεται με την κοινωνία», ήταν το σχόλιο στελέχους της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχετική ερώτηση του thepresident.gr.

Το μεταναστευτικό προκαλεί αναταράξεις και αυτό αποτυπώνεται και στη μέτρηση της  της Opinion Poll. Οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ τοποθετήθηκαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό με το 16,6% να δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης την ώρα που το 52% δεν είναι ικανοποιημένο.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι πολίτες αποτιμούν θετικά τις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκης σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Opinion Poll. Ειδικότερα, «Πολύ» και «Αρκετά» ικανοποιημένοι από το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ σε ποσοστό 50% (17,5% και 32,5% αντίστοιχα).

 

Το «παζλ» του 2015

Η παρουσίαση του βιβλίου της  Ελένης Βαρβιτσιώτη και της  Βικτώριας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», με ομιλητές  τους Thomas Wieser, πρώην πρόεδρο του EuroWorking Group, Γιάννη Στουρνάρα, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  και Peter Spiegel, διευθυντής σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, έβαλε νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που φώτισαν αθέατες πλευρές, ενός παρασκηνίου το οποίο βύθιζε την Ελλάδα στην …κόλαση, λόγω της ανεπάρκειας, των  αυταπατών και των επικίνδυνων αριστερών ιδεοληψιών της Κυβέρνησης Τσίπρα, που  οραματιζόταν  τον …Παράδεισο της δραχμής.

Ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το κρίσιμο εκείνο διάστημα από τη Ρωσία, να τυπώσει δραχμές, αφού η Ελλάδα δεν είχε την τεχνική δυνατότητα.

Η είδηση  αυτή είχε γραφεί καταρχήν από τους Γάλλους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λόμ που το έγραψαν στο βιβλίο τους με τίτλο: «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…»

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, που ηχησαν μέχρι το Μαξίμου και επανάφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το τι ακριβώς παίχθηκε εκείνη την σκοτεινή περίοδο και ποιες είναι οι ευθύνες των πρωταγωνιστών του επίμαχου εξαμήνου, όπου η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από την επιστροφή της στη δραχμή.

Βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι το συγκεκριμένο θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και οι υπεύθυνοι πρέπει να μιλήσουν γι αυτό, ώστε να πληροφορηθεί όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ