today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

WP: Η Τουρκία χτύπησε εσκεμμένα τους Αμερικάνους στη Συρία

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post σε δημοσίευμά της αναφέρει πως σύμφωνα με αξιωματούχους των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ η Τουρκία βομβάρδισε εσκεμμένα το φυλάκιο τους στη βορειοανατολική Συρία.

Το περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ειδικών δυνάμεων των Αμερικανών πάνω σε λοφοπλαγιά που επιβλέπει το Κομπάνι. Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν στην εφημερίδα πως ότι η Τουρκία γνώριζε επί μήνες την παρουσία των Αμερικανών στο συγκεκριμένο σημείο.

Η τουρκική εισβολή επικεντρώθηκε σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.

Τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, όπου βρίσκονταν στρατιώτες προκαλώντας έκρηξη, αλλά όχι θύματα.

“Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά πως ήταν μια ενέργεια «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη, είπαν υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού δήλωσε πως τα πυρά εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του.

“Είναι κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και το οποίο πρέπει να ήταν εσκεμμένο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. “Είμαστε εδώ μήνες, και είναι η πιο σαφώς καθορισμένη θέση σε ολόκληρη την περιοχή”, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS σχολίασε ότι το περιστατικό «δεν έγινε κατά λάθος. Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων», είπε.

Η Τουρκία είπε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι αμφισβητώντας τις τουρκικές δικαιολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ