today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΝΑΤΟ προς Τουρκία: Δείξτε αυτοσυγκράτηση. Τσαβούσογλου: Δείξτε αλληλεγγύη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει “με αυτοσυγκράτηση” κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

“Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι “δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν” οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. “Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει “νόμιμη” επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

“Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα”, εξήγησε. “Δεν αρκεί να λέτε: ‘Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας’. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη”, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ