today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Ταξίδι στη Πελοπόννησο όλες τις εποχές του χρόνου!

Ιστορικά χωριά, ορεινές διαδρομές, τουριστικοί προορισμοί, βόλτες τα πόδια, το αυτοκίνητο ή τον σιδηρόδρομο και επισκέψεις σε μνημεία και μουσεία. Η Πελοπόννησος έχει κάτι για τον καθένα, όλες τις εποχές του χρόνου.

 

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Τα Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ένας τόπος με μεγάλη ιστορική μνήμη, αλλά και ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Το ταξίδι από το Διακοπτό με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι  μία ξεχωριστή εμπειρία, ενώ φθάνοντας ο επισκέπτης στην πόλη των  Καλαβρύτων αντικρίζει αμέσως το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες είναι και οι ιστορικές ιερές μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.
Επίσης το χιονοδρομικό κέντρο  κατακλύζεται τους χειμερινούς μήνες όχι μόνο από σκιέρ, αλλά και από όλους όσους θέλουν να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο του επιβλητικού Χελμού.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Μία επίσκεψη στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί στην ουσία ένα ταξίδι στο χρόνο.
Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, στο αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και στο μουσείο ιστορίας των Ολυμπιακών.

Αγώνων, μέσα στην καταπράσινη φύση, μαγεύει  τους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μοναδικά εκθέματα, αλλά και να δουν  τους χώρους τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων κατά την αρχαιότητα.
Μάλιστα, όσοι βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία την ημέρα αφής της Ολυμπιακής φλόγας, θα βιώσουν μοναδικές στιγμές, παρακολουθώντας το τελετουργικό που ακολουθείται.

 

ΠΥΛΟΣ

Η ιστορία της Πύλου, αλλά και οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, την καθιστούν ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς.
Η Πύλος, που έχει έντονο νησιώτικο χρώμα, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους με απέραντη θέα στη θάλασσα, ενώ διαθέτει δύο εντυπωσιακά κάστρα, το Νιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο.

Όσοι βρεθούν στην Πύλο στις 20 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και την ανατίναξη ομοιώματος της ναυαρχίδας του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Στην αναπαράσταση συμμετέχουν πραγματικά ιστιοφόρα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

 

ΓΥΘΕΙΟ

Τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια, τα οποία είναι αμφιθεατρικά κτισμένα, τα γραφικά σοκάκια με τις πέτρινες σκάλες που συνδέουν παραδοσιακά σπίτια «λουσμένα» από λουλούδια, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην παραλιακή πόλη του Γυθείου.
Φθάνοντας ο επισκέπτης στην παραλία, κάτω από τον καταπράσινο λόφο του Ακούμαρου, θα αντικρύσει το νησάκι.

Κρανάη, στο οποίο μπορεί να φθάσει περπατώντας, στον λιμενοβραχίονα.
Εκεί βρίσκεται ο πέτρινος πύργος του οπλαρχηγού της Μάνης Τζανετάκη Γρηγοράκη που σήμερα στεγάζει το ιστορικό εθνολογικό μουσείο της Μάνης. Επίσης στο νησάκι βρίσκεται οκταγωνικός φάρος, ύψους 22 μέτρων.

 

ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

Ελβετικό τοπίο θυμίζει το οροπέδιο του Φενεού στην ορεινή Κορινθία. Γύρω – γύρω τα επιβλητικά βουνά, ο Χελμός και η Κυλλήνη και σχεδόν στην μέση η τεχνητή λίμνη Δόξα, που δημιουργήθηκε για να αρδεύονται οι γειτονικές καλλιέργειες. Σε μια λωρίδα γης που εισχωρεί μέσα στη λίμνη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Φανουρίου.

Πάνω από τη λίμνη υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Φονιά». Πρόκειται για ένα τριώροφο συγκρότημα με εσωτερική αυλή όπου είναι κτισμένος ο ναός ενώ σε μία κρυφή σοφίτα λειτουργούσε το κρυφό σχολειό.

 

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Η ένδοξη ιστορία, η ομορφιά της περιοχής με τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα σοκάκια, καθώς και  η καταπληκτική θέα καθιστούν τη Δημητσάνα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Αρκαδίας.
Η Δημητσάνα είναι η γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, αλλά και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ενώ κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 ήταν σημαντικό κέντρο εφοδιασμού με μπαρούτι.
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, ενώ το φαράγγι του Λούσιου ποταμού προσφέρεται για πεζοπορία, καθώς  και για εξερεύνηση της υπέροχης φύσης.

 

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, κτισμένη στις πλαγιές του όρους Μαίναλο, περιτριγυρισμένη από πλατάνια, καρυδιές και κερασιές. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει μέσα στα γραφικά καλντερίμια και να δει από κοντά τα επιβλητικά πυργόσπιτα, αλλά και να ξεναγηθεί στο λαογραφικό μουσείο.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο μεταλλοτεχνίας, δημιουργώντας μία παράδοση που συνεχίζεται έως σήμερα.
Κοντά στη Στεμνίτσα βρίσκονται τουλάχιστον 20 εκκλησίες μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, ενώ ο επισκέπτης, μέσα από περιπατητικές διαδρομής, μπορεί να φθάσει στις μονές Φιλοσόφου και Τιμίου Προδρόμου.

 

ΝΑΥΠΛΙΟ

Η πόλη του Ναυπλίου αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, η Ακροναυπλία και το Βουλευτικό, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέρη της “ζωντανής” ιστορίας του Ναυπλίου, όπως επίσης τα ιστορικά κτίρια γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς και την Πύλη Ξηράς.

Εκτός όμως από τα ιστορικά μνημεία, αξίζει μια επίσκεψη και στο μουσείο του κομπολογιού, με τα εκατοντάδες εκθέματα.

Επίσης, μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια αποζημιώνει τον επισκέπτη, αφού περπατά κάτω από νεοκλασσικά και ενετικά κτίρια, τα οποία είναι καλά διατηρημένα, καθώς και κάτω από μπλακόνια γεμάτα με λουλούδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ