today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Εθνικό σχέδιο και συναίνεση για το μεταναστευτικό προωθεί ο Κ.Μητσοτάκης

Υπέρ της χάραξης ενός εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα θέμα που είναι αποφασισμένος να θέσει κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, το επόμενο διάστημα. Αφορμή για τις συναντήσεις αυτές είναι το νομοσχέδιο για τη ψήφο των ομογενών και η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στόχος της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού είναι μεταξύ άλλων και η επίτευξη μιας στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης η οποία θα έχει πολλαπλό όφελος για την Ελλάδα συνολικά, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, με σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.

Ο Πρωθυπουργός επιζητεί την πολιτική συνεννόηση με τα αλλά κόμματα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής, που στο παρελθόν δεν είχαν ξαναγίνει, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει. «Είναι στο χέρι των κομμάτων να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Συνταγματική

Αναθεώρηση, η ψήφος των ομογενών και το μεταναστευτικό είναι κορυφαία ζητήματα», παρατήρησε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφερόμενος στην επικείμενη πρωτοβουλία του.

Η κυβέρνηση, μετα το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μια σειρά αυστηρών αλλά καλά μελετημένων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη της την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά και την υπερφόρτωση της Μόριας με μετανάστες οι οποίοι ζουν πραγματικά κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Το πακέτο μέτρων, όμως που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα του και στην προσπάθεια του αυτή αδιαφορεί για την εθνική ζημιά που κάνει στη χώρα.

Χαρακτηριστικός ο ακραίος τίτλος της εφημερίδος «Αυγή», «Ακροδεξιοί και επικίνδυνοι». Το κομματικό έντυπο της Κουμουνδούρου εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ασκώντας υποτίθεται κριτική στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Ωστόσο δυσάρεστη έκπληξη για το Μαξίμου ήταν το γεγονός ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης ο οποίος μίλησε για υπουργούς της κυβέρνησης που λειτουργούν ως κακέκτυπα του Όρμπαν και Σαλβίνι.

Κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, με μοναδικό σκοπό να κρύψουν τη δική τους ανικανότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα με τη στοιχειώδη αποτελεσματικότητα, σχολίασε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, βλέποντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το κλειστό κέντρο υποδοχής της Μόρια είναι καθαρά …επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, επιρρίπτει την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση, στη ΝΔ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και 2,5 μήνες.

Ως γνωστόν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, η απαγόρευση ουσιαστικά της μετακίνησης από τα νησιά προς την ενδοχώρα αλλά από την άλλη κατόρθωσε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1806 επιστροφές.
Με απλά λόγια η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία άφησε το μεταναστευτικό στον αυτόματο πιλότο, με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.

Μετα την κατακόρυφη αύξηση των αντιπολιτευτικών τόνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απάντησε, κρατώντας για προφανείς λόγους τη ψυχραιμία της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αρνητική και ιδεοληπτική την μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της χώρας και να αυξήσει τις επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ