today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την απονομή των βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στην τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας και ο υπεύθυνος του τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, Πάνος Γκένας, καλωσόρισαν τις επιτροπές και τους συμμετέχοντες, δίνοντας άμεσα χρόνο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς: τους νικητές.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο Βασίλης Δογάνης για το «Μελτέμι» και οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου («Μαγικό Δέρμα») και Κωνσταντίνος Γώγουλος («Η Δουλειά της»), αποτέλεσαν τις επιλογές της κριτικής επιτροπής των βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τους: Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτης, πρόεδρος της επιτροπής), Αλίκη Δανέζη-Knutsen (σκηνοθέτις), Ηλία Μαγκλίνη (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Μαρίζα Ρίζου (τραγουδοποιός) και Δημήτρη Λάλο (σκηνοθέτης, ηθοποιός).

Ειδικότερα, το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Βασίλη Δογάνη για την ταινία «Μελτέμι», το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού δόθηκε στον Κωνσταντίνο Γώγουλο για την ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labοt και το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ανθή Ευστρατιάδου για το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο ανήσυχο καλλιτεχνικά κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες. Για την φετινή επετειακή 25η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 311.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος αποτελούνταν από τους: Αμάντα Λιβανού (παραγωγός, πρόεδρος της επιτροπής), Χρήστο Βούπουρα (σκηνοθέτης), Δημήτρη Βραχνό (ραδιοφωνικός παραγωγός), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός).

 

Αναλυτικά τα βραβεία:

Το βραβείο Α΄ Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην «Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του» και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β΄ Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας».

Το βραβείο Β΄ Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στον «Χειροπαλαιστή» του Γιώργου Γούση, το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο για την ταινία «Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου» και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Νικόλα Κολοβό για το «Index».

Το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Νίκο Γεωργάκη για το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund-Σανίδη, ενώ το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκαν η Άρτεμις Τζώρτζογλου και η Άννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του ‘Αλκη Παπασταθόπουλου.

Ειδική Μνεία της Επιτροπής δόθηκε στις ταινίες «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη και «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.

Το βραβείο Α΄ Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το βραβείο Β΄ Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πριν το ξεκίνημα της τελετής υπήρξε μια έκπληξη για τους θεατές: ο Άγγελος Φραντζής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν αποκλειστικά στο κοινό υλικό από την ταινία «Ευτυχία», τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer.

Τη βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα των ταινιών «Olla» της Αριάν Λαμπέντ και «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, οι οποίες χαιρέτησαν το κοινό μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Olla» Ρομάνα Λόμπατς.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την ενίσχυση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναλυτικά το πρόγραμμα: www.aiff.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ