today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ιράκ: Την προσεχή επαναλειτουργία διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία ανακοινώνει η Βαγδάτη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Άντελ Άμπντουλ Μάχντι, ενέκρινε την επαναλειτουργία από μεθαύριο Δευτέρα της συνοριακής διέλευσης με τη Συρία στην Κάιμ, μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως μια ακόμη ένδειξη της εξομάλυνσης των σχέσεων της Βαγδάτης με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η διέλευση θα επαναλειτουργήσει κανονικά για τα πρόσωπα και τα εμπορεύματα, μετέδωσε το INA χθες, επικαλούμενο τον επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων και των τελωνείων του Ιράκ.

Η πόλη Κάιμ, στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ανακτήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τον Νοέμβριο του 2017. Ήταν το τελευταίο οχυρό του ΙΚ στο Ιράκ που έπεσε.

Γειτονεύει με τη συριακή πόλη Αλ Μπουκάμαλ, που υπήρξε επίσης προπύργιο των τζιχαντιστών του ΙΚ. Οι δύο πόλεις βρίσκονται πάνω σε μια οδό στρατηγικής σημασίας. Η διέλευση λειτουργούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά για την κίνηση στρατιωτικών ή κυβερνητικών στελεχών.

Το ΙΚ κατέλαβε με μια κεραυνοβόλα προέλαση το 2014 αχανείς εκτάσεις τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, αναγγέλλοντας κατόπιν την εγκαθίδρυση του «χαλιφάτου» του σε εδάφη των δύο κρατών. Το Ιράκ ανακήρυξε τη στρατιωτική νίκη του επί της οργάνωσης το 2017. Το ΙΚ απώλεσε τα τελευταία εδάφη που κατείχε στη Συρία φέτος.

Η Βαγδάτη εισηγήθηκε πρόσφατα η Δαμασκός να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η συμμετοχή της Συρίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό ανεστάλη το 2011, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ