Τα Ηνωμένα Έθνη αρχίζουν έρευνα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα

179
ΑΠΕ

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάσισε σήμερα να δημιουργήσει επειγόντως μια «ανεξάρτητη διεθνή αποστολή», η οποία θα αναλάβει να ερευνήσει παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από το 2014 στη Βενεζουέλα και στις οποίες περιλαμβάνονται βασανιστήρια και χιλιάδες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Χόρχε Βαλέρο απέρριψε την «εχθρική απόφαση», η οποία προτάθηκε κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα της συνόδου του Συμβουλίου από χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία και το Περού, που φιλοξενούν εκατομμύρια βενεζουελανούς πρόσφυγες, και υπογράμμισε πως εντάσσεται σε μια εκστρατεία με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή η μικρή ομάδα χρησιμοποιεί τα εργαλεία που τους παραδόθηκαν από την αμερικανική αυτοκρατορία, είναι επαίσχυντοι υπήκοοι της διοίκησης του προέδρου Τραμπ», είπε ο Βαλέρο κατά τις συνομιλίες.

Το κείμενο της απόφασης, που υποστηρίχθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στη Γενεύη με 19 ψήφους έναντι 7 κατά και 21 αποχές.

«Πιστεύουμε πως χρειάζεται να γίνουν σοβαρά και αξιόπιστα βήματα για να υπάρξει λογοδοσία. Και τα βήματα αυτά δεν γίνονται στο εσωτερικό της Βενεζουέλας», δήλωσε η πρεσβευτής της Βραζιλίας Μαρία Νάζαρετ Φαράνι Αζεβέντο.