today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Προσφυγικές ροές, Κυπριακό, Χάλκη, διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κ.Μητσοτάκης – Τ.Ερντογάν

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό -μεταναστευτικό και το Κυπριακό, μέχρι τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, συμφώνησαν και αποφάσισαν να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Την προετοιμασία ανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Για τις προσφυγικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Από την άλλη, η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ