today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ιράν: Ο Ροχανί θα ζητήσει τον σχηματισμό ενός “συνασπισμού ελπίδας” στον Κόλπο

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα απευθύνει σήμερα ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ενδέχεται να καθορίσει αν η Τεχεράνη θα ξανασυνομιλήσει με τις ΗΠΑ προκειμένου να αμβλυνθούν οι οξυμένες σχέσεις μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον έχει ενταθεί από πέρυσι, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ο Ροχανί, αρχιτέκτονας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία, επισημαίνοντας ότι, αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των άλλων δυνάμεων.

Όμως παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο Τραμπ τόνισε χθες Τρίτη ότι θα εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης στο πλαίσιο της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον για να πείσει το Ιράν να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί μια συμφωνία που θα περιορίζει περαιτέρω το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και το βαλλιστικό του πρόγραμμα και θα τερματίζει τη στήριξη που παρέχει σε άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη έχει αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία.

Αντιδρώντας στην ενίσχυση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, το Ιράν έχει υποχωρήσει σε κάποιες από τις δεσμεύσεις του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας και έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου παγκοσμίως.

Στη Γενική Συνέλευση ο Ροχανί αναμένεται να ζητήσει τη σύσταση «ενός συνασπισμού ελπίδας» στον Κόλπο, ο οποίος «θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τη διέλευση ενέργειας και την περιφερειακή σταθερότητα στον Περσικό Κόλπο», επεσήμανε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Εξάλλου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ροχανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι οι βασικές υποστηρίκτριες της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

«Η Αμερική, δυστυχώς, υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή μας. Και όπου έχει πάει η Αμερική, η τρομοκρατία επεκτάθηκε», επεσήμανε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Συγκεκριμένα ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον της Συρίας, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της χώρας. «Εκπλήσσομαι από την ερμηνεία του Τραμπ για την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Ροχανί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ