today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ο Τραμπ κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να “διασώσει” τον Μπρεντ Κάβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να “διασώσει” τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Μπρεντ Κάβανο, μετά την δημοσιοποίηση αποσπάσματος ενός νέου βιβλίου από την εφημερίδα “The New York Times.” To βιβλίο αυτό περιέχει ισχυρισμούς για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά από τον Κάβανο, ενώ τους ισχυρισμούς αυτούς έχει προηγούμενα αρνηθεί ο ίδιος, μεταδίδει το CNN.

Το βιβλίο έχει τίτλο: “Η Εκπαίδευση του Μπρετ Κάβανο: Μία Έρευνα,” με συγγραφείς τους δημοσιογράφους των NYT Ρόμπιν Πόγκρεμπιν και Κέιτ Κέλι που πραγματεύονται με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Κάβανο σε βάρος γυναικών. Οι καταγγελίες αυτές, είχαν έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, κατά την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, το 2018.

Η Ντέμπορα Ραμίρεζ είχε κατηγορήσει τον Κάβανο ότι της επέδειξε το σώμα του στην διάρκεια ενός πάρτι, όταν ο ίδιος ήταν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο Yale, σύμφωνα με μία αναφορά του βιβλίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The New Yorker.”

Ο Κάβανο έχει πολλές φορές αρνηθεί τον ισχυρισμό αυτό.

Το βιβλίο επαναφέρει τον ισχυρισμό της Ραμίρεζ και περιλαμβάνει έναν νέο ισχυρισμό ενός πρώην συμμαθητού της, που έχει επιβεβαιωθεί από δύο πηγές. Όπως υποστηρίζεται δημοσιογραφικά στο βιβλίο, ο πρώην συμμαθητής κατέθεσε στο FBI, αλλά κι ενώπιον γερουσιαστών, σχετικά με το περιστατικό αυτό, υποστηρίζοντας ότι το FBI δεν το διερεύνησε.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Κάβανο δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι καινούργιοι, καθώς σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο, είχαν προηγούμενα αναφερθεί στο FBI, αλλά και σε μέλη του Κογκρέσου.

Η ίδια πηγή τόνισε επικαλούμενη το βιβλίο, ότι μερικοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί για τους παραπάνω ισχυρισμούς πριν από την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δεν έκαναν κάτι.

Το CNN δεν δημοσιεύει κάποιες λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς, επειδή δεν τους έχει επιβεβαιώσει ανεξάρτητα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του προχώρησε χθες σε μία ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας ότι o Κάβανο “πρέπει να αρχίσει να μηνύει ανθρώπους για δυσφήμιση ή το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να επέμβει για τον διασώσει.”

Ο Τραμπ είχε γράψει (αρχικά) με ορθογραφικό λάθος την λέξη “δυσφήμιση,” πριν προχωρήσει σε ακύρωση της αρχικής ανάρτησης του και την επαναφέρει με την λέξη να είναι ορθογραφικά σωστή.

Μέσω του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εδραιώσει μία συντηρητική πλειοψηφία μεταξύ των δικαστών στο αναφερόμενο δικαστήριο για μία χρονικά μεγάλη περίοδο.

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά κι όσοι τον καθοδήγησαν για την ενέργεια του διορισμού του Κάβανο, αναμένουν να δουν αν ο (πολιτικός) με δικαστικές προεκτάσεις υπολογισμός που έκαναν ήταν σωστός, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Μία εκπρόσωπος του αναφερόμενου δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Κάβανο δεν είχε κάποιο σχόλιο για τον ισχυρισμό του βιβλίου, αλλά και για τις φωνές που καλούν σε ενδεχόμενη παραπομπή του.

Ο ίδιος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του, το 2018. Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ, μία καθηγήτρια από την Καλιφόρνια και η πρώτη που κατηγόρησε τον Κάβανο έδωσε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, σύμφωνα με την οποία ο Κάβανο της επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα πάρτι, όταν και οι δύο τους ήταν έφηβοι. Ο ίδιος αρνήθηκε και την καταγγελία αυτή.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, προσπάθησε την περίοδο εκείνη να υποβαθμίσει την αξιοπιστία τόσο της Φορντ, όσο και της Ραμίρεζ, δηλώνοντας ότι ο Κάβανο “τελεί υπό επίθεση.”

Ο ίδιος χλεύασε και μιμήθηκε στην Φορντ στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι βρίσκονται πίσω από την καταγγελία σε μία “προσπάθεια εξαπάτησης” του κατά του προσώπου που επέλεξε για το Ανώτατο Δικαστήριο δηλαδή του Κάβανο.

Οι συντηρητικοί σε όλη την διάρκεια της αντιπαράθεσης κατά το χρονικό διάστημα για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο ανώτατο δικαστήριο, στάθηκαν στο πλευρό του.

Ο διορισμός του επικυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, ενώ ο ίδιος τοποθετήθηκε στην θέση του πρώην δικαστή Άντονι Κένεντι μετά την θυελλώδη ψηφοφορία (50-48) που έγινε στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Από την μεριά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ έγραψε χθες στο Twitter ότι αναμένει πως “ο δικαστής Κάβανο έχει μπροστά του πολλά χρόνια υπηρεσίας…”

“Ευτυχώς, η πλειοψηφία των γερουσιαστών και του αμερικανικού λαού επιστράτευσαν τις διαχρονικές αρχές για την τηρούμενη διαδικασία, αλλά και για το τεκμήριο της αθωότητας,” παρατήρησε ο ΜακΚόνελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ