today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βουλή: Εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι προτεινόμενοι για τις θέσεις των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Προηγήθηκε η ακρόαση των προτεινομένων και παρεμβάσεις των βουλευτών μελών της επιτροπής.

Κατά πλειοψηφία θετική γνώμη εξέφρασε η επιτροπή για τον προτεινόμενο διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Παναγιώτη Στάθη, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, τον προτεινόμενο διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, τον προτεινόμενο διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, τον προτεινόμενο διοικητή της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννη Καρβέλη και την προτεινόμενη για την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Π.Ε.) Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη.

Ισχυρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας

 

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα ισχυρό αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας, το οποίο, όσο ανακάμπτει η χώρα, τόσο δυνατό και καλύτερο θα γίνεται, ένα σύστημα που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, που θα εστιάζει στις εκροές και τα αποτελέσματα και θα ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου management και της κλινικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής, ένα σύστημα που θα αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και θα λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του λαού».

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση προτείνει τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «αποτελούν κράμα έμπειρων στελεχών της δημόσιας διοίκησης με αξιόλογες σπουδές, γνώστες των προβλημάτων του τομέα της υγείας και κυρίως απολύτως προσανατολισμένοι σε μια και μοναδική κατεύθυνση: αυτή της υλοποίησης των αναγκαίων πολιτικών για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, για να δομήσουμε επιτέλους ένα σύστημα υγείας, του οποίου η δυναμικότητα και η μεγαλοσύνη δεν μετριέται μόνο σε τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων και αριθμό κρεβατιών, αλλά και σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ανάγκες που καλύπτονται, στο βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και τα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας». Σχολιάζοντας δε, τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα είχε πει, ο κ. Κοντοζαμάνης επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «τα 14 από 21 μέλη των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν εμφανείς κομματικές περγαμηνές».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει πρόγραμμα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και αυτό προκαλεί αναφυλακτικό εξάνθημα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκείνο που έχει να επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι η Μόρια», είπε επίσης ο υφυπουργός, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την κυβέρνηση. «Είναι καιρός να μάθετε τη διαφορά δημόσιου και κρατικού. Η ΝΔ το έχει τονίσει με σαφήνεια. Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας και πιστεύουμε ότι στο εθνικό σύστημα υγείας συνυπάρχει, τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Όλα αυτά προς όφελος των ασθενών. Δεν σημαίνει πως μια υπηρεσία που την παρέχει ο ιδιωτικός τομέας θα την πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, για όσα καταγγέλλει για τις συμπράξεις.

Ο υφυπουργός, σχολιάζοντας εξάλλου τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, προανήγγειλε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση και ανέφερε ενδεικτικά ότι 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν πως δεν είναι εφικτή η κατάρτιση για ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, ότι το claw back και το rebate παραδόθηκε πάνω από 1350 εκατομμύρια ευρώ στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε παραλάβει στα 460 εκατομμύρια το 2015.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια

Η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Στάθη , αντιστρατήγου ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη θέση του διοικητού της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της καλούμενης και «ναυαρχίδας» των υγειονομικών υπηρεσιών, συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ο κ. Στάθης έχει άριστη εικόνα στην κοινωνία και στη θητεία του στα θέματα ασφάλειας, αλλά δεν έχει εμπειρία στα θέματα της υγείας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αλλά ανεβάζει τις προσδοκίες και τον έλεγχό μας στο έργο που θα κάνετε», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς και πρόσθεσε: «Ο βαθμός προσαρμογής και ανταπόκρισης σε μια δύσκολη υγειονομική περιφέρεια, να ξέρετε κύριε Στάθη ότι δεν συγχωρεί λάθη και δεν συγχωρεί ούτε χρόνο πίστωσης, διότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια είναι η περιφέρεια που δεν έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Κύριε Στάθη, σας έχω παρακολουθήσει και στο παρελθόν. Σαφώς είστε καλός αξιωματικός καριέρας, αλλά με την υγεία δεν έχετε σχέση. Να διοικήσετε προσωπικό ξέρετε, είναι προφανές. Επειδή ήσασταν και στο Εσωτερικών Υποθέσεων, πιθανά μπορεί να είστε και παραγωγικός στη διαφθορά, αλλά το αντικείμενο δεν το ξέρετε. Ούτε τα μεταπτυχιακά σας έχουν σχέση με το αντικείμενο αυτό. Προφανώς, σας εμπιστεύεται ο κ. Κικίλιας», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Όταν τοποθέτησα, για πολιτικούς λόγους, διοικητή στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, τον Μπάμπη Μπανοτόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό των ΤΕΙ και για παραπάνω από ενάμιση χρόνο συνεργάτη μου στο υπουργείο Υγείας, είχατε βγει στα κάγκελα ότι  ‘βάζαμε τον βουλκανιζατερά’. Ο άνθρωπος είναι μηχανολόγος μηχανικός,  είχε ασχοληθεί ενάμιση χρόνο και είχε παρακολουθήσει  από πάρα  πολύ κοντά όλο το Αιγαίο…».

Τα κριτήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλους τους προτεινόμενους, με εξαίρεση τον προτεινόμενο για τη θέση του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, ο οποίος ήταν υποδιοικητής στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Ανδρέα Ξανθού για τους προτεινόμενους. «Πάντα χρειάζεται να υπάρχει και η τεχνοκρατική πλευρά για τη διαχείριση τόσο κρίσιμων τομέων. Εμείς αυτό το επιδιώξαμε κυρίως στην επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων. Όμως στην επιλογή των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών, επιμείναμε περισσότερο στο πολιτικό στοιχείο, στην υγειονομική-πολιτική πτυχή και όχι τόσο στην διοικητική. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά μας με την επιλογή που κάνετε σήμερα. Οι υγειονομικές περιφέρειες έχουν ευθύνες που νομίζω απαιτούν περισσότερο πολιτικά προσόντα και όχι μόνο τεχνοκρατικά. Από τα βιογραφικά προκύπτει ότι κάποιοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα υγειονομικά ζητήματα», σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας ότι οι διοικητές ΥΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν να κρατήσουν όρθιο ένα σύστημα υγείας που κατέρρεε.

«Η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια», απάντησε στον κ. Πολάκη ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η κυρία Διαμαντοπούλου – και σας δίνω το βιογραφικό της για τα πρακτικά – ήταν υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Στάθης είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την οποία αντικαθιστά ο κ. Στάθης. Να πω και κάτι άλλο. Την κύρια Διαμαντοπούλου, την είχα εγώ υποδιοικήτρια στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όταν ήμουν διοικητής και ήταν εξαίρετη υποδιοικήτρια και, νομίζω, ότι από τους διοικητές όλους, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως είναι η καλύτερη στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια. Όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και γι’ αυτό σας είπαμε, είμαστε εδώ να κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος και του έργου που θα προσφέρουν».

«Οι διοικητές που προτείνονται αναλαμβάνουν πολύ δύσκολο έργο», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Με τις προτάσεις σας, βλέπουμε κλείσιμο λογαριασμών, βλέπουμε ότι ξεχρεώνετε γραμμάτια με την τοποθέτηση των 7 διοικητών των ΥΠΕ. Είναι άτομα που πολλά προέρχονται από το χώρο σας, υπήρξαν κομματικά στελέχη σας και τώρα τους τοποθετείτε σε θέσεις διοικητών ΥΠΕ. Δεν μπορώ να πω ότι όλοι οι προτεινόμενοι είναι μόνο με αυτά τα κριτήρια. Υπάρχουν βιογραφικά που είναι καλά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πέρα από την κομματική ταυτότητα δεν έχουν κάποιο σοβαρό έργο να επιδείξουν. Εμείς θα δηλώσουμε παρών».

«Και οι επτά προτεινόμενοι θα εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και θα υλοποιήσουν την κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση, μια πολιτική αντιλαϊκή και στο χώρο της υγείας που υποτάσσεται στην ανταγωνιστικότητα και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατήγγειλε ότι και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, συμφωνούν στις απαιτήσεις της ΕΕ για δραστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στην υποχρηματοδότηση από το κράτος για τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο δραστικό περιορισμό των παροχών προς τους ασθενείς. Συμφωνούν επίσης, όπως κατήγγειλε, στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ίδια έσοδα, με λειτουργία δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

«Δεν αρκεί το πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την έφοδο που πρέπει να κάνουν οι διοικητές των ΥΠΕ στα κακώς κείμενα», σχολίασε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

«Έχουμε βάσιμη ανησυχία ότι οι προτεινόμενοι διοικητές θα κληθούν να εφαρμόσουν μια πολιτική για την, έστω και καλυμμένη ιδιωτικοποίηση και τη προώθηση ιδιωτικών μονάδων σε βάρος του δημόσιου νοσοκομείου», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ