today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ξένος Τύπος: Εκτενείς θετικές αναφορές για την παρουσία του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης για τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, με τα περισσότερα σχόλια να επικεντρώνουν στο θετικό σοκ που προκαλεί στην οικονομία το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ.Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες του για μείωση των φόρων.

Εκτενές δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι ο  νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μειώσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αποκατάσταση της φερεγγυότητας της χώρας στους επενδυτές. Διατύπωσε την ελπίδα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί το 2021 στο 2%, αν η Ελλάδα δείξει αποτελέσματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Δύο μήνες υπό την ηγεσία της ΝΔ, η Ελλάδα έχει επιτύχει την τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει προβάδισμα 18% του κυβερνώντος κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από 8,5% στις εκλογές του Ιουλίου.

Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο με ευρείες αλλαγές στη φορολογία, ενώ αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα νεόκτιστα κτίρια για τρία χρόνια. Εξάλλου, προτεραιότητα θα δοθεί στην επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου, η οποία πάγωσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε την επιτάχυνση διαφόρων προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων. «Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα της γραφειοκρατίας, της υπερβολικής ρύθμισης, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων δυσκαμψιών που εμποδίζουν τις επενδύσεις και ανάπτυξη της παραγωγικότητας» σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά. Η πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο ότι παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σημάδια, «η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ελλάδας αποτελεί πρόκληση, με δεδομένο ότι σύννεφα μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Ο John Psaropoulos, αντίστοιχα στην ανταπόκρισή του για το Al Jazeera αναφέρει: «Είναι ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, η καλύτερη ελπίδα για την πληγείσα από τη λιτότητα ελληνική οικονομία;» Εξαγγέλλοντας τις νέες φορολογικές περικοπές ο Μητσοτάκης φαίνεται ήδη να έχει έναν ούριο άνεμο πίσω του. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα υπάρξει μία αλλαγή προς το καλύτερο για όλα τα πράγματα –στην αγορά, την οικονομία, την εκπαίδευση», δηλώνει η Μαριάνα Βαλετοπούλου, δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτρια επιχείρησης στο λιμάνι της πόλης. Εκφράζει το φόβο της για την τετραετή διακυβέρνηση του Σύριζα, όπου «δεν υπήρχε αστυνομία στους δρόμους και κυριαρχούσε ανομία. Ήδη τώρα υπάρχει περισσότερη αστυνομία». Η άνοδος του Μητσοτάκη και του συντηρητικού κόμματος του της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει εμφυσήσει την ελπίδα στην πληγείσα από τους φόρους κοινωνία. Το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα είναι στο υψηλότερο σημείο 12 ετών.

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στους πρώτους νόμους που υιοθέτησε η νέα κυβέρνηση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την πρόθεσή του να καταργήσει ή μειώσει περαιτέρω φόρους που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της μακριάς ύφεσης της χώρας. Η Ελένη Καρακόλη, ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου δηλώνει ότι «συμφωνεί απόλυτα με τα μέτρα της ΝΔ μέχρι τώρα», ενώ προσθέτει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μία καταστροφή».

Εάν επανέλθει η ανάπτυξη από τις φορολογικές περικοπές, όπως αναμένει ο Μητσοτάκης, ο ίδιος σχεδιάζει στη συνέχεια να ζητήσει από τους πιστωτές της χώρας επαναδιαπραγμάτευση του ποσοστού 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος, για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Η άμεση εφαρμογή από τον Μητσοτάκη, ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων φαίνεται να έχει εκπλήξει ευχάριστα τους Έλληνες. Μια δημοσκόπηση στην εφημερίδα Τα Νέα της Παρασκευής δείχνει ότι θα κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές με 43% τοις εκατό, τρεις μονάδες περισσότερο από τη νίκη του Ιουλίου. Δείχνει επίσης ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων εγκρίνουν την αμφιλεγόμενη κίνηση του να επιτρέψει στην αστυνομία να εισέρχεται στους πανεπιστημιακούς χώρους, οι οποίοι φαίνεται ότι συχνά χρησιμοποιούνται ως ασφαλή καταφύγια από τους αναρχικούς και τους μικροεγκληματίες. Ο Μητσοτάκης οραματίζεται ένα κράτος που αγκαλιάζει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα, απορρίπτοντας τη φήμη για τη διαφθορά που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες βαθμίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Transparency International. Ο συνταξιούχος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα, Παναγιώτης Καρκατσούλης, επισημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και των απαιτήσεων του πρωθυπουργού για παραγόμενο έργο από τους υπουργούς του θυμίζει λειτουργία προεδρικού συστήματος. «Οι υπουργοί του γίνονται ουσιαστικά γραμματείς. Εάν αυτό το γραφείο του λειτουργεί… αντικαθιστά ουσιαστικά ολόκληρη την κυβέρνηση». Προσθέτει, ότι οι τέσσερις προκάτοχοί του Μητσοτάκη προσπάθησαν και απέτυχαν να ελέγξουν τη περίφημη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, την οποία ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι κοστίζει στην οικονομία 7% του ΑΕΠ. “Αν αυτή η συγκέντρωση της εξουσίας πετύχει, έχει κερδίσει.”, δηλώνει ο Καρκατσούλης.

Εάν ο Μητσοτάκης μπορέσει να εφαρμόσει τη δέσμευσή του να περάσει 10 νομοθεσίες με στόχο την ανάπτυξη φέτος, θα δώσει στην κυβέρνησή του ένα πιο ευοίωνο ξεκίνημα από ό,τι οι περισσότεροι ενήλικες Έλληνες μπορούν να θυμηθούν.

Η Eleni Chrepa για το Bloomberg αναφέρει: Η Ελλάδα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα να της επιτραπεί να εξοφλήσει νωρίτερα μέρος της οφειλής της προς το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα υποβάλει το αίτημα κατά τη διάρκεια του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε ο π/θ Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. “Στόχος μας είναι τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα σύντομα”, δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι “Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης για τα επόμενα 3 χρόνια.

Τέλος ο Γερμανικός τύπος επικεντρώνει στο μεταναστευτικό με τη SZ  να τιτλοφορείται: “Αντεπίθεση στον Erdogan” αναφέροντας ότι “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέκρουσε την απειλή του Recep Tayyip Erdoğan να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για σύριους πρόσφυγες”. «Ο Erdoğan πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την ΕΕ και την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει περισσότερα χρήματα για την Τουρκία» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa, αναφέρει: Η Ελλάδα κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν τουλάχιστον ανήλικους μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. «Δεν μπορεί μια χώρα να αρνείται να δεχθεί 50 ή 100 παιδιά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στην ΕΡΤ. Επιπλέον άσκησε κριτική στην απειλή Erdogan να ανοίξει τα σύνορα σε σύριους πρόσφυγες. «Κάποιες χώρες θέλουν όλα τα πλεονεκτήματα της ελευθερίας κίνησης στο χώρο Schengen, αλλά αρνούνται να μοιραστούν τα βάρη» είπε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τα παιδιά βρίσκεται στον πυρήνα. Από το Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής έφτασαν 332 μετανάστες στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Λέσβο, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ