today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η πολιτική περιδίνηση το ΚΙΝΑΛ και οι ανησυχίες της Κυβέρνησης

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί το Μαξίμου, το νέο κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο έχει περιέλθει το ΚΙΝΑΛ, καθώς η ενδοσκόπηση στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά έχει ξεσπάσει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει εκλογικό νόμο, για την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου «εύχονται» η Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει αναίμακτα την υποβόσκουσα εσωκομματική κρίση, αλλά πέρα από τα ευχολόγια η ανησυχία είναι υπαρκτή.
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται εστιάζεται στο γεγονός, ότι οι τριγμοί και η περιδίνηση που κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος, δεν ευνοούν την ευρεία πολιτική συναίνεση που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτακης στο θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση βέβαια των επιτελών της ΝΔ είναι ότι αν τελικά βρεθεί αποδεκτή λύση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, τα δυο κόμματα θα έλθουν πολύ κοντά και σε μια κοινή υποψηφιότητα για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού.
Ωστόσο, το τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής δεν επιτρέπει τόσο …μακρινό σχεδιασμό. Οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και στη Χαρ. Τρικούπη διακινούνται ακόμη και σενάρια ηγεσίας.

Προφανώς γι αυτό το λόγο, η Φώφη Γεννηματά στην τελευταία ομιλία της πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες με την πολιτική της, τονίζοντας ότι οποίος θέλει να την αμφισβητήσει ας το κάνει με επίσημο τρόπο στα όργανα του κόμματος.
Τελευταίο κτύπημα στην Φώφη Γεννηματά ήταν η οριστική οικειοθελή απομάκρυνση από το ΚΙΝΑΛ του Δημ. Κρεμαστινού, πρώην υπουργού και προσωπικού γιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με το σημερινό κόμμα. Ακολούθησε ένα τηλεφώνημα υψηλών τόνων από την κυρία Γεννηματά η οποία του ζήτησε να μην επιμείνει στις θέσεις του και κάπου εκεί η συνομιλία τους έληξε άδοξα.

Ένα επεισόδιο και μια μεγάλη διαμάχη που …συνέπεσε με τα 45α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.
Στην Χαρ. Τρικούπη αυτή την περίοδο έχουν ανοίξει πολλά πολιτικά κεφάλαια που ξεκινούν από τη φυσιογνωμία και την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος και φθάνουν σε πιο δύσκολα ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές συνεργασίες.

Πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος , όπως ο κ. Γερουλάνος και ο Νικος Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες έθεσαν θέμα επιστροφής στην παλαιά ονομασία του κόμματος (ΠΑΣΟΚ), κάτι όμως που απέρριψε ευθύς εξαρχής η πρόεδρος του κόμματος, προκαλώντας όμως αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δυο ισχυρές τάσεις. Η πρώτη συζήτα το ενδεχόμενο της πολιτικής συναίνεσης προς τη ΝΔ, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ενώ η δεύτερη τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός ενιαίου κεντροαριστερού πόλου.
Και αν στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τα διαδραματιζόμενα στο ΚΙΝΑΛ, στην Κουμουνδούρου τρίβουν τα χέρια τους από τις εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη. Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ, ως την καταλληλότερη ευκαιρία για νέα πλαγιοκόπηση και προσέγγιση των στελεχών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ