today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σ.Πέτσας: Τα ταξίδια του πρωθυπουργού σηματοδοτούν το πέρασμα στη διπλωματία της αξιοπιστίας

Θετικό είναι το πρόσημο για την κυβέρνηση των επαφών που είχε στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, οι συναντήσεις αυτές έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπου και διαπιστώθηκε συναντίληψη σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Με τις επισκέψεις του ο πρωθυπουργός αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα. Στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα ξεπερνά οριστικά την κρίση και περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας», είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως προτεραιότητα είναι η προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που φέρνουν επενδύσεις και κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε μάλιστα σε ενέργειες που ξεμπλοκάρουν επενδύσεις δίνοντας έμφαση σε αυτές του Ελληνικού, της Cosco και της Ελληνικός Χρυσός.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επαφές του στην ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας ότι η πρώτη αρχή της αλληλεγγύης αφορά το δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ ενώ η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών. Για την εφαρμογή συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας επισημάνθηκε η ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και η Τουρκία να σταματήσει τις ροές ελέγχοντας παράλληλα τα δίκτυα των διακινητών.

«Στις συναντήσεις στο εξωτερικό τονίστηκε η ανάγκη πιστής εφαρμογής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αν εφαρμοστεί η κοινή δήλωση τότε δεν θα έχουμε μαζικές εισροές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα ενώ τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούν σε σειρά μέτρων μεταξύ άλλων και την αγορά 10 σκαφών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι υφιστάμενες δομές επαρκούν για τις μετακινήσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση σε Κιλκίς, Φθιώτιδα και Κορινθία ενώ παράλληλα υπάρχει μια ομάδα 10 γενικών γραμματέων από Υπουργεία που σχεδιάζουν αντιστάθμισμα στις τοπικές κοινωνίες για να μην υπάρχει πρόβλημα.

«Βλέπουμε μια αυξανόμενη τάση η οποία δεν φαίνεται να ξεφεύγει από όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα. Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις» είπε ενώ αναφερόμενος στα 116 ασυνόδευτα παιδιά ανακοίνωσε πως ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκιές όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για τα συσσίτια ο κ. Πέτσας είπε πως γίνεται έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα για όσους θα υποβάλλουν αίτηση για ένταξη. Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να ενταχθούν στη ρύθμιση η οποία και βελτιώνει την ισχύουσα καθώς η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%, δίνεται η δυνατότητα ένταξης όλων των νομικών προσώπων με οφειλή μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε 1.100.000 πολίτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατασχέσεων να απαλλαγούν από το «βραχνά» καθώς το μέτρο αυτό αναστέλλεται για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση.

Μιλώντας για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το σχέδιό του για την επίτευξη ανάπτυξης για όλους. «Στόχος μας είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο και τη δίκαιη κατανομή του» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις, δουλειές για όλους και ασφάλεια. «Οι θέσεις εργασίας είναι βασική θέση της πολιτικής μας» είπε επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την «Εργάνη» τον Αύγουστο αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στην ασκούμενη πολιτική μας» δήλωσε.

Αναφορικά με το αίτημα για τα γλυπτά του Παρθενώνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών ισχύει και το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη. «Ο συμβολισμός της επανένωσης είναι τόσο ισχυρός που θα δείξει σε όλους πού πραγματικά ανήκουν» τόνισε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει καμία νομιμοποίηση αυτής της κλοπής.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα. «Ένα βασικό ζητούμενο για όλη την Ευρώπη είναι η τόνωση της ανάπτυξης. Ο,τιδήποτε κινείται σε αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της κυρίας Θάνου και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη δημοσιοποίηση της θέσης του Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Πέτρας χαρακτήρισε σεβαστή την άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου, όπως είπε όμως, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που δεν δικαιώνει την κυρία Θάνου. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τη ΔΕΗ και τα capital controls είπε πως όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και παραμένουν στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ